Sosyal Kooperatifler Uluslararası Okulu (Social Cooperatives International School) #SCIS2018, İtalya’da gerçekleştirildi!
Sosyal bir kooperatif olan İhtiyaç Haritası Platformu kurucularından Güler Altınsoy, İtalya’daki Sosyal Kooperatifler Uluslararası Okulu’nu ziyaret etti.
İtalya, Nijerya, Güney Kore, Bulgaristan, Belçika, Malta gibi ülkelerden kooperatiflerin yer aldığı etkinliğe konuşmacı olarak katılan Altınsoy, Platform Kooperatifler ve Teknoloji ile ilgili oturumda dünyadaki sosyal kooperatiflerin iyi örneklerden biri olan İhtiyaç Haritası Platformu’nu anlattı.
Sosyal Kooperatif Nedir?
Sosyal kooperatifler ve sosyal girişimler, ekonominin dünya çapındaki en önemli aktörleri arasındadır ve toplumumuzun bugün yüz yüze geldiği büyük değişimi ve zorlukları anlama kapasitesini göstermektedir.
İtalya’da sosyal kooperatifler, sosyal hizmetlerin simgesi olarak zor durumlarda kalan ve sosyal dışlanma riski taşıyan kişilere yardım ediyor. Dahası, dezavantajlı kişiler için de önemli bir iş fırsatı sağlayıcısı oluyor. Confcooperative Federsolidarietà, 230.000’den fazla çalışana ve 220.000 üyeye sahip olan 6.250 sosyal kooperatif ağıdır. Ağın Sosyal Kooperatifleri, 5 milyondan fazla kullanıcıya destek olmakta ve 18.000 dezavantajlı işçiye iş olanağı sağlamaktadır.
Uluslararası düzeyde, sosyal kooperatifler gittikçe büyümekte, farklı sosyal ve ekonomik bağlamda yenilikçi çözümler üretmekte ve birçok ülkede hükümetler bunları tanımak ve tanıtmak için uygun düzenleyici çerçeveler oluşturmakla ilgilenmektedir.
Sosyal Kooperatifler Uluslararası Okulu, hem yerel hem de ulusötesi düzeyde sosyal kooperatiflerin ve onların ağlarının deneyimlerini ve yenilikçi gelişimini paylaşmayı teşvik eden yıllık bir etkinliktir.
2018 baskısında (# SCIS2018), okul geçmiş dönemlerde uyguladıkları başarılı formülünü doğrularken, farklı ülkelerden sosyal işbirlikçiler toplayarak onlara yenilikçi sektörlerden uzmanlarla tanışma, uluslararası en iyi uygulamalardan ilham alma ve katılma şansı veriyor.
Bu okul sadece iş birliği yapan girişimcilere değil, aynı zamanda sosyal girişimlere, düşünürlere ve uygulayıcılara hitap ederek sosyal kooperatiflerin bağlantısını ve gelişimini teşvik etmeyi ve uluslararası boyutlarını geliştirmeyi amaçlıyor.