ABD Başkanı Donald Trump, Barack Obama’nın uygulamaya sokmuş olduğu küresel ısınmayla mücadele düzenlemesini geçersiz kılan yeni bir başkanlık kararnamesi imzaladı. Trump’ın imzaladığı Enerji Bağımsızlığı Kararnamesi, Barack Obama’nın imzalamış olduğu 5’ten fazla kararı geçersiz bırakıyor ve fosil yakıt kullanımını destekliyor.
Kararnameyi çevresindeki kömür üreticilerinin alkışlarıyla imzalayan Trump, “Yönetimim kömüre karşı açılan savaşa son verdi” dedi. Trump bu adımıyla yeni istihdam yaratacağını da savundu. Çevreciler ise kararnamenin başta ABD olmak üzere dünyada çok büyük olumsuz sonuçları olacağını söylüyor.
Trump’ın imzaladığı kararname kömür üretimini destekliyor ve kömürle çalışan enerji santrallerinin karbon emisyonu kısıtlamalarını gevşetiyor. Ayrıca hükümet yetkililerinin herhangi bir yeni kanun yaparken, çevresel sonuçları da değerlendirmeleri zorunluluğu askıya alındı.
ABD hükümetinin Aralık 2015’te Paris’te imzaladığı ve uymak zorunda olduğu iklim değişikliğiyle mücadele planı ise hala geçerliliğini koruyor. Trump, seçim kampanyası sırasında ABD’yi Paris Anlaşması’ndan da çıkarma sözü vermişti.
Yeni kararname ile neler değişiyor?
Barack Obama “gerçek ve görmezden gelinemez” olduğunu belirttiği küresel iklim değişikliğiyle mücadeleyi, siyasi önceliklerinden biri yapmıştı.
Obama’nın “Temiz Enerji Planı” da Trump’ın iptal ettiği düzenlemeler arasında. Bu düzenleme enerji üretiminde fosil yakıtların payını azaltıp, eyaletlerin karbon emisyonu oranlarını Paris Anlaşması’yla paralel olarak düşürmesini öngörüyordu.
Trump, yeni düzenleme ile ABD’de enerji üretiminin önünü açtığını ve ABD’nin ithal petrole bağımlılığının azalacağını da savundu.
Trump’ın Çevre Koruma İdaresi’ne (EPA) yaptığı ziyaret sırasında imzaladığı kararname ile EPA’nın bütçesi de üçte bir oranında azaltıldı. Trump EPA’nın başına küresel iklim değişikliğine şüpheyle yaklaşan Scott Pruitt’i getirmişti.