Bilim insanlarının son yaptığı araştırmalara göre tükettiğimiz besinler atmosferdeki sera gazının artmasına neden oluyor ve böylece küresel ısınma da hızlanıyor.
Peki milyarlarca insanın her gün tükettiği bu besinler nasıl oluyor da küresel ısınmayı arttırabiliyor?
Araştırmalara göre pişirilen her gıda, %30 oranında karbon gazı salınımına neden oluyor. Bu oran ise aydınlanma ve ısınma araçlarının neden olduğu sera gazından çok daha fazla. Dahası, eğer pişirilen gıdaların neden olduğu sera gazları kontrol altına alınmazsa 2050 yılına kadar hedeflenen sera gazı oranını aşacak.
Özellikle Paris Anlaşması’nda belirtilen küresel sera gazı oranını 2 derece ile sınırlandırılmaya çalışılması söz konusuyken uzmanlar, insanları gıda tüketimi konusunda daha dikkatli olmaları için uyarıyor. Bu durumun önüne geçmek için yapılacaklar ise olabildiğince yemek israfını önlemek ve daha doğal beslenme yolunu seçmek.
Küresel ısınmaya karşı besinlerle alınacak önlemler;
-Sera gazı artışına neden olan gübre çeşitlerinin kullanımını azaltmak,
-Daha fazla gıda üretimi sağlamak için ormanlardan tarım arazisi oluşturulmasının önüne geçmek,
-Gelişmiş ekim ve toplama yöntemleriyle daha fazla ağaca ve ormana zarar vermeden hızlı tarım ortamı sağlamak,
-Konvansiyonel tarım yerine daha fazla organik tarım yapmak, (Organik tarım konvansiyonel tarıma göre %50 oranında daha az karbon gazı salınımına neden oluyor.)
-Ayrıca aşırı besi hayvanı tüketiminden kaçınarak daha bitki temelli bir yaşam biçimi benimsemek de sera gazı azaltılmasında önemli bir katkı sağlıyor.
Haber: Çiğdem Çiyitoğlu