AnasayfaSürdürülebilir KalkınmaEkonomik Kalkınma

Türkiye İnovasyon Haftası’nda İkinci Gün Heyecanı

Türkiye İnovasyon Haftası’nda İkinci Gün Heyecanı

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’nın ikinci gününe, Türkiye-Hollanda arasında imzalanan partnerlik anlaşması ve Kanadalı astronot Chris Hadfield damga vurdu.

Bu yıl Türkiye İnovasyon Haftası’nın dördüncüsü İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenleniyor. Ekonomi Bakanlığı, Arçelik, Sabancı Holding, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ve Türk Hava Yolları (THY) desteğiyle, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası, 3-5 Aralık 2015 tarihleri arasında, üç gün boyunca farklı oturum, panel, sunum ve sergilerle dolu dizgin devam ediyor.

İlki 2012 yılında tertiplenen haftanın amacı dikkatleri inovasyon alanına çekmek. Bu bağlamda, yıl boyunca İstanbul, Adana, İzmir ve Gaziantep’te pek çok etkinlik gerçekleştirilerek inovasyona dair farkındalığın sürekli hale gelmesi hedefleniyor.

İnovasyon Haftası’nın ikinci günü olan bugün, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi açılış konuşması yaptı. Büyükekşi, inovasyonun şirketlerin temel odağı haline geldiğini ve yatırımların çoğunlukla bu alana aktarıldığını iletti. Şirketlerin dijitalleşmeyi ön plana çıkardığını da ileten TİM Başkanı, Türkiye’nin inovasyon alanında çok büyük bir potansiyelinin olduğunu vurguladı.

Büyükekşi’nin konuşmasının ardından, Türkiye ve Hollanda’yı kapsayan İnovasyon Platformu İmza Töreni gerçekleştirildi. Anlaşma; TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr.Orkun Hasekioğlu ile Ekonomi Bakanlığı Girişimcilik ve İnovasyon Müsteşarı Jasper Wesseling tarafından imzalandı. Horizon 2020 ve Avrupa Birliği programları çerçevesinde, inovasyon alanında partnerlik sağlamaya yönelik bu iyi niyet anlaşması sayesinde, kamu ve özel sektör üniversiteleri, şirketleri, enstitü ve araştırma merkezlerini buluşturulacak.

T.C. Gençlik ve Spor Başkanı Akif Çağatay Kılıç’ın yaptığı konuşmada, yapılan inovatif çalışmaların çevreye duyarlı bir şekilde yürütülmesi ve bu kapsamda düşünülmesi gerektiğinin altı çizildi. Fosil yakıtın yakın bir gelecekte tükeneceğini de belirten Kılıç, çevreci ve yenilenebilir kaynaklara ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri Hayri Baraçlı’nın konuşmacı olarak katılım sağladığı Sürdürülebilir Şehirler Konferansında İBB’nin; mobilite, enerji, inovasyon ve teknolojiden oluşan dört sektörde sürdürülebilir projeler ürettiği açıklandı. İstanbul’un içinde bulunduğu “OBE-CITY”, yani kalabalık ve trafik yönünde “obez şehir” durumu göz önünde bulundurularak, Mobil EDS, Akıllı Sinyalizasyon Sistemleri, Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES), Trafik Kontrol Merkezi, elektronik para kuruluşu BELBİM, akıllı duraklar Bilgi İletişim Noktası (BİN) oluşturulduğu aktarıldı. Bir başka bilgi ise, katı atık yakma tesisinin kurulma aşamasında olduğu ve üretilen enerjinin üçüncü havalimanının enerji ihtiyacını karşılayarak sürdürülebilirliğe destek olunacağı açıklandı. Ayrıca, ilkokullarda çevreye duyarlılık bilincinin oluşturulması, geri-dönüşümün çocuklara aşılanması ve enerjinin yenilenebilir olmasını sağlayan Akıllı Konteyner uygulamasının yakın zaman içerisinde yürürlüğe konulacağı bildirildi.

Yaptıkları ve deneyimleriyle güne damga vuranlar ise beyin dalgaları sensörleriyle çalışan mekanik elin yaratıcısı “Mucize Çocuk” Easton Lachapelle ve Uluslararası Uzay İstasyonu Astronotu Chris Hadfield oldu. Dünyadan bir süre için tamamen ayrılıp uzayda yaşamı deneyimleyen Hadfield, uzayda yaşamanın inceliklerini ve uzaydan çektiği yeryüzü ve İstanbul görüntülerini katılımcılarla paylaştı.

Ayrıca, Türkiye İnovasyon Haftası bugün Başakşehir Living Lab İnovasyon Yarışması ve TİM Intel Robotik Teknolojiler Yarışması ödül törenlerini gerçekleştirdi. Törende, birçok çocuk ve genç geleceğin inovasyoncuları olarak kamuya tanıtıldı.