Türkiye’nin doğu bölgesi sınırında yer alan ve 1990’lı yılların başlarında sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla oluşturulan 511 adet mayınlı saha, Avrupa Komisyonu finansörlüğünde, Milli Mayın Faaliyet Merkezi, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve UNDP işbirliğiyle temizleniyor.
3 Aralık 1997 tarihinde Türkiye’nin de imzalamış olduğu Ottawa Antlaşması gereğince, taraf ülkelerin topraklarında bulunan kara mayınlarını temizlemesi ve uluslararası standartlara göre imha etmesi gerekiyor. Bu bağlamda hayat bulan proje, birçok farklı yöntemle bu hedefe ulaşmaya çabalıyor.
Türkiye’nin Doğu Sınırlarında Mayınların Temizlenmesi ve Sınır Denetim Kapasitesini Artırarak Sosyo-ekonomik Gelişimin Sağlanması Projesi- Aşama 1 kapsamında yürütülen temizlik operasyonlarında elle mayın arama, mayın arama köpekleri ve mekanik mayın arama araçları kullanılıyor. Toplam 15 milyon metrekarelik bir alanın mayınlardan arındırılmasını hedefleyen projede çalışan elle mayın arayan ekibin çok büyük bir kısmı ise bölge halkından eğitilerek işe alınmış olan bireylerden oluşuyor.
2017 yılının Aralık ayında son bulması beklenen proje ile Türkiye’nin Ermenistan, Nahçıvan ve İran sınırında yer alan 222 binden fazla mayının tespiti ve imhası hedefleniyor.