Yale Üniversitesi’nin Dünya Çevre Performansı Endeksi’ne göre Türkiye, 2 yılda genel kapsamda 33 basamak gerileyerek 99’uncu sıraya oturdu.
Yale Üniversitesi’nin (ABD) 15 sene önce başlattığı ve geçtiğimiz günlerde yenisini yayınladığı Dünya Çevre Performansı Endeksi’nde (Environmental Performance Index – EPI) Türkiye 99’uncu sıraya oturdu. İki senede bir yayınlanan bu endekse göre, Türkiye iki yıl içerisinde 33 basamak gerilemiş görünüyor.
EPI; Yale Üniversitesi, Columbia Üniversitesi ve Dünya Ekonomik Forumu işbirliğiyle çıkarılıyor. Endekste 9 ana kategori, 21 alt kategori bulunuyor. Veriler; ülkelerin devlet daireleri, uydular, izleme istasyonları, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kurumlardan toplanıyor.
2016 yılının EPI’sine göre, Doğa ve Yaban Hayatı Koruma (Biodiversity and Habitat) kategorisinde 100 puan üzerinden 22,5 puan alan Türkiye 180 ülke arasında 177’inci oldu. Türkiye’den sonra gelen ülkeler; Sao Tome Principe, Somali ve Afganistan; önünde gelen ülkelerden bazıları ise; Haiti, Libya, Lesotho, Barbados, Suriye ve Irak.
Türkiye’nin ilerleme kaydettiği kategoriler Balık Stokları (Fish Stocks), Hava (Air Quality) ve Su Kaynakları (Water Resources) oldu ancak; Çevresel Sağlık Sorunları (Health Impacts – Environmental Risk Exposure) ve Ormanlar (Forests) kategorisinde gerilediği görüldü.
Bu bağlamda, Yale EPI’nin “Rakamların Ardındaki Türkiye” yazısında Türkiye’nin bu gerilemesine açıklama olarak; az sayıdaki koruma alanlarının da imara açılması, çevre kanunlarının içinin boşaltılması, akarsuların HES’ler ile yok edilmesi, Gezi Parkı protestoları, doğa koruma verilerinin güvenilirlikten uzak olması ve rant-yolsuzluk-çevre tahribatı ilişkisine dikkat çekildi.
Söz konusu EPI’de ilk 30 ülkenin Avrupa ülkesi, son 30 ülkenin ise 24’ünün Afrika ülkesi olduğu saptandı.