Çocukların sağlığında tuvatlerin önemli bir etkisini vardır. Tuvalete erişim aynı zamanda psikolojik ve fiziksel olarak çocukların kendilerini iyi hissetmelerine destek olmaktadır. Tam tersi bir durum söz konusu olduğunda ise olumsuz sonuçlar oluşacaktır. Örneğin, yetersiz tuvalet arıtmasının olduğu bölgelerde oyun oynayan çocuklar sağlıksız koşullarla karşılacaklar ve bu çocuklar ellerine bulaşan mikroplardan da habersiz bir şekilde hareket edeceklerdir.
Birleşmiş Milletler 2.4 milyar insanın günümüzde gelişmiş arıtma tesislerine ulaşımda zorluk çektiğini belirtmektedir. Bu yıl ‘Dünya Tuvalet Günü’ teması ile tuvaletler ve beslenme arasındaki bağa dikkat çekilmeye çalışılıyor.Yetersiz beslenme ise çocukların sağlığı ve gelişimi açısından çok yönlü problemlere yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre (WHO) ishal vakalarının %58’i yetersiz su, arıtma ve hijyenden kaynaklanmaktadır.
Sürekli ishal nöbeti geçiren çocuklarda, bağırsak sistemlerinin yapısında kalıcı bir değişiklik gözlemlenmektedir. Bu da gıdaların hazmında zorluk yaratmakta ve yetersiz beslenmeye yol açmaktadır. Çevrede bulunan dışkıların içindeki mikroplar özellikle boğaz bölgesinde enfeksiyon oluşmasına sebep olup beslenmede sorun yaratmaktadır.
Gıda, sağlık hizmetleri ve sağlıklı bir çevreye erişim, yeterli beslenme için öncelikli olarak değerlendirilmektedir. Fakat bu üç öncelikten hiçbirisi kendi başına sağlandığında yeterli değildir. Toplumların kalkınmasında, ishal konusuna verilen önem ve yetersiz olan mevcut farkındalık, sağlık açısından oluşturduğu tehditlerde gelişmiş su kaynakları, arıtma ve hijyen (WASH) konusundaki eksiklikleri gidermemizi de önemli ölçüde engellemektedir. Bu bağlantılardaki önem, son yıllarda önemli bir ivme kazanarak daha fazla yatırım yapılması yönünde değişimi tetiklemiştir. Dünya Bankası Grubu “WASH” entegrasyonu için en az 13 farklı proje ile Hindistan, Pakistan, Lao PDR, Kamboçya, Vietnam, Etiyopya, Mozambik, Uganda, Zambiya ve Haiti’de toplam 440 milyon dolar yatırım gerçekleştirmiştir.