UNDP Endonezya, 2014 yılında Endonezya hükümetiyle birlikte çalışarak ülkenin Papua ve Batı Papua bölgelerinde bulunan hindistancevizini bölgedeki bireyler için ekonomik fırsata dönüştürme çalışmalarına başladı.
Endonezya’nın batısında bulunan Papua bölgesi doğal kaynaklar bakımından oldukça zengin bir bölge özelliği taşıyor. Fakat bölge, henüz kalkınma noktasında pek yol kat edebilmiş bir altyapıya sahip değil. Burası, ülkedeki yoksulluk oranı en yüksek olan bölgeler arasında yer alıyor. Papua’nın bir ilçesi olan Sarmi’de hindistancevizi kaynakları tıpkı birer altın madeni gibi geniş bir rezerve sahip. 3,300 hektarlık alan tamamen hindistancevizi ağaçları ile dolu. UNDP’nin bir programı olan Birey Merkezli Kalkınma Programı (PCDP) Papua ve Batı Papua’daki yerel vatandaşlar ile çalışarak onların ekonomik fırsatlarını geliştirmelerine yardımcı oluyor.
PCDP kapsamında Sarmi’nin Dabe köyünde köy halkına eğitimler veriliyor. Hindistancevizi üretiminde yağ kullanımı ve tasarrufu ve daha verimli üretim teknikleri eğitimler kapsamında yerli halka anlatılıyor. Köyün sakinlerinden olan Wainan bu çalışmalar kapsamındaki düşüncelerini ise şu şekilde yansıtıyor; “Geçen yıllara göre bu bölgede yapılmaya başlanan bu çalışmalar bizim için çok büyük değişiklik. Öncesinde Hindistancevizlerini sadece yerdik, fakat bu tarz ekonomik fırsatlara dönüştürmek aklımızın ucundan bile geçmemişti.”
Dabe köyü sakinleri aldıkları bu eğitimler sayesinde aylık 400 litre hindistancevizi yağı üretebiliyor. Bu üretimden karşılanan aylık gelirin ise 340 Dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.