UNICEF, Güney Sudan’da kıtlık ilan edilmesinin üzerinden bir aydan fazla süre geçmesinin ardından, kuraklık ve silahlı çatışmalar nedeniyle büyük bir tahribata uğrayan kuzeydoğu Nijerya, Somali, Güney Sudan ve Yemen’de yaşayan bir milyondan fazla çocuk için artık zamanın tükendiğini belirtti.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan UNICEF Acil Durum Programları Direktörü Manuel Fontaine “Çocukların, harekete geçmemiz için yeni bir kıtlık ilanını bekleyebilecek durumu yok” ifadelerini kullandı. Fontaine, “2011 yılında Somali’de kıtlık ilan edildiğinde gördük ki, sayısız çocuk çoktan yaşamını yitirmişti. Bunun bir daha tekrarlanmasına izin veremeyiz.”
UNICEF tarafından yapılan açıklamaya göre yukarıda belirtilen dört ülkede yaklaşık 22 milyon çocuk aç, hasta, evini terk etmiş ve okula gidemiyor. Yaklaşık 1,4 milyon çocuk da bu yıl ileri seviyede beslenme yetersizliği nedeniyle ölümün eşiğine gelmiş durumda.
Yeni güncellenen yardım çağrısına göre UNICEF önümüzdeki aylarda bu çocuklara yiyecek, su, eğitim ve koruma hizmetleri verebilmek için yaklaşık 225 milyon dolara ihtiyaç duyuyor.
Bu yardımın önemli bir bölümü (81 milyon dolardan fazlası) yetersiz beslenme teşhisi ve tedavi amaçlı gıda dağıtılmasını kapsayan beslenme programlarında kullanılacak.
Yardımlardan toplanacak 53 milyon dolar, aşı dâhil sağlık hizmetlerine ayrılırken, 47 milyonun üzerinde bir miktar ise ihsalden kaynaklanan ölümcül olabilecek hastalıkların önlenmesi amacıyla su, sanitasyon ve hijyen programlarında kullanılacak.
Yardımın geri kalan kısmı ise çatışmalardan etkilenen ve evlerini terk eden çocukların korunmasına ve onlara eğitim hizmetleri sağlanmasına katkıda bulunacak. En zor koşullarda bulunan ailelere nakit yardımlar da sunulması öngörülüyor.
Önümüzdeki birkaç ay için gerekli olan kaynaklar 2017 yılı için toplam 712 milyon dolar tutarındaki yardım çağrısının bir bölümünü oluşturuyor. Bu rakamda, geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu dört ülke için ihtiyaç duyulan yardımla kıyaslandığında yüzde 50’lik bir artış olduğu görülüyor.
Yaşanan bu krizin başlıca tetikleyicisinin silahlı çatışmalar olduğunu belirten UNICEF, yardıma muhtaç durumdaki çocuklara koşulsuz, engelsiz ve sürekli erişim sağlanması ve bu durumdan etkilenen ülkelerde çocuk hakları ihlallerine son verilmesi çağrısında bulundu.
UNICEF ayrıca komşu ülkelerde de beslenme koşullarının daha da kötüleşmekte olduğu konusunda uyardı.
Fontaine, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri yer verdi “Şiddet, açlık ve susuzluk insanların ülkelerinin sınırları içinde ve dışında göç etmesine sebep olurken, yetersiz beslenme oranları yalnızca bu dört ülkede değil, Çad Gölü havzasında ve büyük Afrika Boynuzu’nda artmaya devam edecek. İnsani yardım kuruluşlarının en zor koşullarda yaşayanların gerekli yardımlara erişimlerini sağlayamaması çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine yol açabilir.”