Güney Afrikalı girişimci Sarah Collins, Afrika’daki kadınları düşünerek, yemek yapımında enerji tasarrufu ve güven sağlayan Wonderbag’i üretti.
Güney Afrikalı bir girişimci olan Sarah Collins, Afrika’daki kadınların yaşam şartlarını göz önünde bulundurarak 2008 yılında bir bohça tasarladı. Tüm yemek malzemelerinin çelik bir tencereye konulup, bu tencerenin de bohçanın ortasına yerleştirilmesiyle güvenli pişirme süreci başlatılmış oluyor. Adı Wonderbag olan bu elektriksiz, ateşsiz bir uzun soluklu pişirme aracı; sosyal kalkınma ve eski teknolojinin modern dünyaya taşınma düşüncesiyle üretildi.
Kaynama başladığı zaman tencere bohçanın içine konuluyor ve ısı kaybı çok az olduğu için, mevcut ısı ile yemek pişmeye devam ediyor. Sistem düdüklü tencereden çok daha basit. Düdüklü tencerede yemeğin pişmesi için kaynamaya devam etmesi, yani enerji kullanımının devam etmesi gerekirken Wonderbag’de enerji kullanımı duruyor.
Bohçanın iç katmanında yalıtım sağlayan geri dönüştürülmüş polistiren topları, dışında ise polyester pamuklu kumaş ve büzme ipi bulunuyor. Üreticiler, doğada çözünebilir polistiren maddenin bir zaman sonra poliüretan karışımla ikame edileceğini öngörüyor.
Söz konusu bohçanın amacı, kadınların uzun pişirme süresi gerektiren yemekleri herhangi bir enerji kaynağı kullanmadan pişirmelerini, bu sayede hem tüketim masraflarının azalmasına yardımcı olmak, hem de normalde meydana gelebilecek kazaları önlemek ve kadınların çocuklarıyla gönül rahatlığıyla ilgilenebilmelerini sağlamak. Ayrıca, TOMS ayakkabıları örneğinde olduğu gibi, her Wonderbag alışverişinde de bir tane Wonderbag Afrika’da bir aileye sosyal yardım olarak iletiliyor.