2015 yılının Aralık ayında gerçekleşen Paris Taraflar Konferansı (COP21) 200 ülkenin temsilcileri ile birlikte kabul edilmişti. Anlaşmaya varılan noktada sera gazı salınımını azaltmak ve düzenlemek öncelikli hedef olarak kabul edildi.
Peki imza atan devletler arasında bu sürece destek veren ve ilkleri başaran ülkeleri tanıyor muyuz? Yenilenebilir enerji kullanımında, doğal kaynaklarda hangi ülkeler yüksek performans ve özveri göstermekteler?
Dünyanın gündeminde önemli bir yer bulan iklim değişikliği konusunda harekete geçen ve daha yaşanabilir bir dünya için çalışmalarını sürdüren ülkelerden bazılarını sizler için listeledik.
1)İSVEÇ
İsveç 2015 yılında COP21’de belirlenen hedefler için kolları sıvayan ülkelerden bir tanesi. Güneş ve rüzgar enerjisine, enerji depolama, akıllı paneller ve temiz ulaşıma yaptığı büyük yatırımları İsveç’i bu yarışta öne çıkaran hamleler olarak söylemek mümkün. İsveç bu yatırımları ile fosil atık kullanımını tamamen elimine etmeyi hedefliyor.
2)KOSTA RİKA
Eşsiz bir ülke olan ve coğrafi pozisyonu itibari ile çevresel korumaya verdiği sözün önemi Kosta Rika’nın enerji ihtiyaçlarını karşılamada yöntemlerine de yansımış görünüyor. Ülke enerji ihtiyacının tamamına yakınını hidroelektrik, jeotermal, güneş, rüzgar kaynaklarını kullanarak karşılamaktadır. 2021’e kadar tamamiyle karbon kullanımı olmayan bir ülke olma hedefleri ise bir başka önemli başarı olarak göze çarpıyor.
3)NİKARAGUA
Haziran 2015 itibari ile ülke tüm elektrik üretiminin %54’ünü yenilenebilir kaynaklar ile gerçekleştirdi. Nikaragua ile ilgi diğer bir çarpıcı bilgi ise; ülke halihazırda 2012 yılında dünya çapında yıllık gelir payını yenilenebilir enerjiye harcayarak yatırım yapan 5. ülke olarak bir sıralamayı da elinde bulunduruyor.
4)İSKOÇYA
2015 yılındaki verilere göre ülke çapında hanelerin elektrik ihtiyaçlarının %97’si rüzgar enerjisi ile üretildi.
5)ALMANYA
Yenilenebilir enerji denildiğinde bugün oluşmakta olan ve bir trend haline gelen enerji çalışmaları aslında Almanya tarafından başlangıcı çok önceden beri yapılan konu olarak karşımıza çıkıyor. Almanya güneş panelleri ile enerji üretiminde dünyada ilk sırada yer alıyor. Ülke günlük elektrik ihtiyacının %78’ini güneş enerjisi ile karşılıyor.
6)URUGUAY
Uruguay ise 10 yıldır süre çalışmaların sonrasında bugün tüm ülkenin enerjisinin %95’ini yenilenebilir kaynaklar ile sağlıyor.
7)DANİMARKA
Danimarka ise elektrik ihtiyacının %42’sini rüzgar türbinleri ile sağlıyor. Hatta ülkenin en büyük iki rüzgar türbin çiftliği kapalı halde bu denli büyük bir üretim mevcut. Ek olarak tüm dünyada rüzgar türbinlerinden enerji üretiminde bu denli büyük bir rekora sahip olan bir ülke konumunda. Ülke 2050’ye kadar fosil atıklardan tamamen arınmayı planlıyor.
8)ÇİN
Dünyanın en fazla karbon üreticisi durumundayken yenilenebilir enerjide ilk sıralarda olmayı başarabilen bir ülke: Çin. Rüzgar enerjisi kapasitesi en fazla olan ülke sıralamasında 1., güneş enerjisinde ise en fazla üretimi gerçekleştiren ikinci ülke konumunda bulunuyor.
9)FAS
Çok fazla güneş alan Fas ise daha fazla ekonomik bir büyüme gerçekleştirmeye karar verdi. Tüm dünyadaki en büyük güneş paneli tesisini kurdu. 2020 itibari ile tüm evrelerinin bitirilerek kurulumunun tamamlanması planlanan bu büyük tesis Fas’ın tüm elektrik ihtiyacın yarısını karşılayacak kapasitede tasarlandı.
10)AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
Amerikanın yenilenebilir enerjideki performansı ise göz kamaştırıcı bir başarı ile yükseliyor. Ülkede her 2 dakikada bir güneş paneli kuruluyor. Güneş enerjisi üretiminde tüm dünyada 5. sırada olan ülke, rüzgar enerjisi üretiminde ise 2. Sırada performans gösteriyor. Bu performans rağmen ülkenin tüm elektrik ihtiyacının ancak %13’ü yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılanmaktadır.
11)KENYA
2015 itibari ile ülkenin elektrik ihtiyacının %51’i jeotermal kaynaklar ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılanmakta. Bu oran 2010 yılında sadece %13 idi. Rüzgar enerjisi konusunda da atılım yapan Kenya, Afrika’nın en büyük rüzgar çiftliğine de sahip. Rüzgar ve güneş enerjinin birleşiminden ortaya çıkan elektik ihtiyacının karşılanması oranı ise %71’e yükselerek ülkenin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanımda öne çıkıyor.