Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, ilk olarak 1981 yılında her Eylül ayının 3. Salı gününü Barış Günü olarak ilan etmiştir. Daha sonra 2001 yılında, bu anlamlı tarihin ‘Şiddetsizlik ve Ateşkes Günü’ olarak kutlanmasına da karar vermiştir. O zamandan bu yana 21 Eylül, düzenli bir şekilde “Dünya Barış Günü” olarak kutlanmaktadır.
Bilindiği üzere Birleşmiş Milletler’in üye devletleri, 2015 yılında Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni ortaya atmıştır. Bu hedefler, tüm insanlık için ekonomik ve sosyal bir kalkınmaya ulaşılmadığı sürece “barışçıl” bir dünya inşa etmenin mümkün olmayacağını gözler önüne sermiştir. Bu nedenle 2019 yılının teması, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden 13.’sü olan İklim Eylemi Hedefi kapsamında “Barış için İklim Eylemleri” olarak belirlenmiştir.
İklim değişikliği, uluslararası barış ve güvenlik için açık tehditlere neden olmaktadır. Doğal afetler, her yıl milyonlarca insanı evlerini terk etmek zorunda bırakmaktadır. Bu sayı, savaşın neden olduğu göç oranlarından 3 kat daha fazladır. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, 15 Mayıs tarihinde gerçekleştirdiği konuşmasında “Doğa pazarlık yapmaz!” açıklamasında bulundu ve ekledi:
“Hükûmetlerin, 2050 yılına kadar karbon tarafsızlığına ulaşmak için öncelik vermesi gereken dört kilit önlem mevcuttur: insan değil vergi kirliliğinin bitmesi; fosil yakıtların sübvanse edilmesinin önüne geçilmesi; 2020 yılından sonra yeni kömür santrallerinin inşa edilmemesi; gri bir ekonomiye değil yeşil bir ekonomiye odaklanılması gerekmektedir. Hedeflerimize ulaşmak mümkün ancak kendi iklimimiz ile barış içinde yaşamak için doğru kararlara, politik iradeye ve dönüşümsel politikalara ihtiyacımız vardır.”
Her insan çözümün bir parçası olabilir! Işıkları yanık bırakmamaktan tutun toplu taşıma araçlarını kullanmaya kadar çevrenizle birlikte bir bilinçlendirme kampanyası düzenleyebilirsiniz. Fikirlerinizi ve faaliyetlerinizi #PeaceDay ve #ClimateAction hashtag’lerini kullanarak Birleşmiş Milletler ile paylaşabilirsiniz.