Ekosistemden Haberler serimizin altıncı sayısından herkese merhaba!
IDEMA- International Development Management, INOGAR ve İhtiyaç Haritası olarak aynı yaratıcı ekosistemden beslenen, iş birliği ve koordinasyon içinde çalışan kurumlarız. Bu kapsamda, aylık bültenlerimizde, IDEMA, INOGAR ve İhtiyaç Haritası’ndan oluşan ekosistemimizden gelişmelere, projelere, sahada olup bitenlere yer veriyoruz. Belirli aralıklarla ekosistemimizde ve paydaş ağımızda yer alan uzmanlarla birlikte kaleme aldığımız özel bültenlerimizi paylaşıyoruz.
Bu ayki sayımızda Nisan ayından ekosistemden haberlere yer veriyoruz.
Keyifli okumalar dileriz!
Afetlere hazırlık ve afet sonrası yeniden yapılanma
O Gün Gelmeden Bugün Bilgilen
24 Nisan 2024
Deprem Takvimi, İhtiyaç Haritası ve TBWA\ISTANBUL tarafından Müze Gazhane’de sergilenen bir enstalasyon çalışmasıdır. Yılın her gününü temsil eden 365 farklı parçadan oluşan kurulumda ziyaretçiler her gün takvimin bir parçasını eksiltiyor. Böylelikle enstalasyon her geçen gün gücünü ve dengesini kaybetmeye başlıyor.
Tasarım yoluyla ifade edilen bu çalışmanın amacı, gerekli önlemler alınmadığı takdirde şehrin karşılaşacağı olası yıkıma dikkat çekmek. Enstalasyon, İstanbul’u beklediği düşünülen deprem için şimdiden yapılması gerekenlerle ilgili bir hatırlatıcı görevi görüyor ve ziyaretçileri depreme karşı bilinçli ve duyarlı olmaya davet ediyor.
Afet dayanışmasının bir parçası olmak için; afet bölgelerinde aktif olarak çalışan İhtiyaç Haritası’nı ve afetlerin olumsuz etkilerini en aza indirme misyonu ile çalışan Afet Platformu üye kurumlarını destekleyebilir, gönüllü olarak olası afetlere hazırlık süreçlerine katkı sağlayabilirsiniz.
Hatay Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Temsilcileri ile Bir Araya Geldik
19 Nisan 2024
Hatay’ın Samandağ ilçesinde Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında yürütülen Psikososyal Destek faaliyetlerini geliştirmek amacıyla Hatay Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Temsilcileri ve Samandağ’da faaliyet gösteren veya göstermek isteyen Sivil Toplum Kuruluşları ile İhtiyaç Haritası’nın ev sahipliğinde koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi.
23 Nisan’da İhtiyaç Haritası Konteyner Yaşam Alanı’nda Etkinlikler Gerçekleşti
23 Nisan 2024
Hatay İhtiyaç Haritası Konteyner Yaşam Alanı’nda 23 Nisan kutlamaları 22 Nisan’da başladı. “Renkli Hayallere Açılan Kapılar” projesi, Z Zurich Foundation “Yan Yanayız” projesi ve Duru ile yürüttüğümüz “Hayal Gemisi” projesi kapsamında çocuklar için bir şenlik düzenlendi.
Team Paribu projesi kapsamında milli atlet Ersu Şaşma ve milli eskrimci Deniz Selin Ünlüdağ da etkinliklere katılarak çocukların atletizm ve eskrimle ilgili sorularını cevapladılar. Ardından öğrencilerin dans performanslarını izlediler.
#BizYanındayız Projesi Hatay’da Başlıyor
30 Nisan 2024
Sanatın iyileştirici gücünü arkamıza alıyor ve depremden etkilenen çocuklarla buluşmak için yola çıkıyoruz. Mercedes-Benz Trucks ve Çocuk Dostu Köy Derneği ile birlikte Hatay’ın Dover Köyü’nde çocukların kendilerini özgürce ifade edebilecekleri atölye çalışmaları gerçekleştireceğiz.
Türkiye Yerel STK İnsani Forumu’nda Etik Kurulu’na Seçildik
30 Nisan 2024
İhtiyaç Haritası ve INOGAR Kooperatifi olarak, 30 Nisan tarihinde Tech İstanbul & İPA Girişimcilik Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Yerel STK İnsani Forumu’nun (TİF) Genel Kurul Toplantısı’na katıldık. 6 Şubat 2023 depremlerinin hemen ardından, yerel ve ulusal düzeyde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının Birleşmiş Milletler Türkiye (BM) liderliğindeki deprem koordinasyonuna katılımını güçlendirmek üzere kurulan TİF’in genel kurulunda, İhtiyaç Haritası Etik Kurulu’na seçildik
Sürdürülebilirlik ve İklim Krizi
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun New York’ta düzenlediği Sürdürülebilirlik Haftası’na Katıldık
15-19 Nisan 2024
İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu Üyesi Esra Arslan’ın katıldığı etkinliklerde, sürdürülebilir kalkınmanın sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlarını, gelir eşitsizliği, cinsiyet önyargısı gibi önemli sosyal sorunlara çözümler geliştirmek için veri odaklı stratejiler tartışıldı.
ABD’nin New York kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Sürdürülebilirlik Haftası çerçevesinde herkes için sosyo-ekonomik eşitliği sağlamayı hedefleyen ulusal ve uluslararası çözümler belirlemeye odaklandılar.
Turkish Philanthropy Funds(TPF) ev sahipliğinde İnovasyon ve Sosyal Etki Zirvesi, New York Times Center’da düzenlendi. Yapay zekanın toplumsal faydayı artırmadaki etkisi, afet dayanıklılığında inovasyonun önemi ve şirketlerin sosyal etki yaratma üzerindeki rolü vurgulandı.
New York Acil Durum Yönetimi Departmanı tarafından sunulan Topluluk Geliştirme Programı ve diğer kaynaklar hakkında, toplum ve dini kuruluşlarla hazırlık ve çalışma süreci paylaşıldı.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı İstanbul Uluslararası Özel Sektör Merkezi (UNDP Istanbul International Center for Private Sector in Development (UNDP ICPSD)), Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Finansmanı Ofisi (UN-DESA) iş birliğiyle “Küresel Güney’de SDG Uyumlu Yatırım Fırsatları İçin Özel Sektör Sermayesinin Açığa Çıkarılması” etkinliğinde ülkeler arası diyalog ve işbirliğini teşvik ederek, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönlendirmek için etkili stratejilerin kolektif anlayışı paylaşıldı.
Kooperatifçilik
Disiplinlerarası Felsefe Kooperatifi’ni (DAF), DAF Kurucu Ortağı Felsefeci Prof. Dr. Hakan Çörekçioğlu ile konuştuk
22 Nisan 2024
DAF Disiplinlerarası Felsefe Kooperatifi (DAF), Sosyal Kooperatifler Mükemmeliyet Merkezi ve Adil Ticaret Türkiye projeleri kapsamında aldığı eğitimlerle ve Matematik Eğitimi Kooperatifi, İhtiyaç Haritası, INOGAR ve IDEMA’dan alınan destek ve ilhamla doğan bir vizyonun ürünü olarak ortaya çıktı. Disiplinlerarası Felsefe Kooperatifi Kurucu Ortağı Felsefeci Prof. Dr. Hakan Çörekçioğlu ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajda, kooperatifin kuruluş süreci, amaçları, ekip yapısı, felsefe alanına katkıları ve kalkınma perspektifindeki önemi hakkında detaylı bilgiler edindik. İlham verici paylaşımları için kendisine teşekkür ederiz. Röportajı okumak için tıklayınız.
Çocuk ve Gençlik Çalışmaları
Çocuklara Sorduk: Nasıl Bir Dünyada Yaşamak İsterdin?
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında IDEMA, INOGAR ve İhtiyaç Haritası ekosistemindeki çocukların “nasıl bir dünyada yaşamak isterdin?” sorusuna verdikleri cevaplarla I-CHILD ve UNICEF Türkiye tarafından gerçekleştirilen çalışmalardaki cevapları derledik. Çocukların haklarının ve esenliklerinin korunduğu, hayallerinin yolunun açıldığı bir dünya dileğiyle 23 Nisan’da yayına aldığımız videomuzu izlemek için tıklayınız.
Gençler için Adil Gelecek (YFF) Projesi’ni Genç Katılımcılarımızla Değerlendirdik
28 Nisan 2024
Genç katılımcılarımız ile bir araya geldiğimiz keyifli bir toplantı düzenledik. Toplantıda, Gençler için Adil Gelecek Projesi’ni ele aldık ve topluluk liderlerinin de katkılarıyla projenin programlarını detaylıca inceledik. Katılımcıların sorularını cevaplayarak bilgi alışverişinde bulunduk. Projenin daha fazla gence ulaşması amacıyla topluluk liderleri ve öğrenci kulüpleri ile iş birliklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.
Elvan Odabaşı ile Yeni Nesil Gıda Üretimi Üzerine Konuştuk
2 Nisan 2024
Gençler için Adil Gelecek (YFF) Projesi kapsamında oluşturulan Adil Gelecek Sürdürülebilir Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin ortakları, Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Uzmanı Elvan Odabaşı’nın katılımıyla iftar yemeğinde buluştu. INOGAR Kooperatif Başkanı Mehmet Sarıca’nın açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte, Elvan Odabaşı yeni nesil gıda üretimi üzerine bir sunum gerçekleştirdi ve ardından kooperatif ortaklarının sorularını yanıtladı.
Geleneksel Tatların Geleceğe Yönelik Sentezini Deneyimledik
30 Nisan 2024
Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Uzmanı Elvan Odabaşı ile “Gelecek Nasıl Beslenecek?” başlıklı tadım gününde bir araya geldik. Gençler için Adil Gelecek (YFF) Projesi kapsamında oluşturulan Adil Gelecek Sürdürülebilir Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin ortakları ve Esenyurt Belediyesi yetkilileri Esenyurt Belediyesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde buluştular. Adil Gelecek Kooperatifi’nin paketleme, depolama ve dağıtım süreçlerini yöneteceği yeni nesil gıda “H.Tox”un orman meyveli, çikolatalı ve ananaslı versiyonlarını deneyimledikten sonra geleceğin beslenme kodları üzerine konuştular.
Kültür, sanat ve yaratıcı endüstriler
DasDas 7. Yaşını İlk Oyunu Joseph K. ile Kutladı
7 Nisan 2024
Anadolu yakasının kültür, sanat ve eğlence merkezi olan DasDas, 7 yıl önce ‘Joseph K.’ oyunuyla ilk defa kapılarını açmıştı. Kapılarını açtığı ilk günden bu zamana kadar birçok tiyatro oyununu, müzisyeni ve sanatçıyı sahnesinde ağırlayan DasDas, 7 Nisan tarihinde 7. yaşını aynı oyunla tiyatroseverlerle kutladı. Tiyatroyu daha geniş kitlelere ulaştırıp Türkiye’deki tiyatro üretimine katkı sağlamayı amaç edinen, 7 yıl boyunca 300’den fazla konuk oyunu sahnesinde ağırlayan, 35 oyun prodüksiyonunu hayata geçiren, 1 milyona yakın seyirciyi misafir eden, 30’dan fazla şehre turne düzenleyen, etkinlik programında müzik ve stand-up performanslarını eksik etmeyen DasDas, yeni yaşında da bu yaptıklarından ödün vermeden devam ederek hedeflerini daha da yükseğe taşımayı planlıyor.
Amaçlar için ortaklıklar
İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Güler Altınsoy, Avrupa Komisyonu’nun “Sosyal Ekonomide Veri Yönetimine İlişkin Çalışma Kuralları” Komitesinin Uzman Grubuna Seçildi
19 Nisan 2024
İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Guler Altinsoy, Avrupa Komisyonu (European Commission & European Economic and Social Committee) bünyesindeki “Sosyal Ekonomide Veri Yönetimi ve Paylaşımına İlişkin Çalışma Kuralları” komitesinin uzman grubuna seçildi. Uzman grubu tarafından ortaya konacak olan etik çalışma kuralları ekosistemdeki aktörlerin veri yönetimi kapasitesinin geliştirilmesi ve farkındalığının artırılması için fayda sağlayacak. Haberin tamamını okumak için tıklayınız.
AB Projeleri Uygulayan Uluslararası Kuruluşların Temsilcileri Olarak Gaziantep’te Bir Araya Geldik
26 Nisan 2024
Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki ilk Bilgi Merkezi olan Gaziantep Bilgi Merkezi ev sahipliğinde AB hibelerinden faydalanan ve AB Projeleri uygulayan uluslararası kuruluşların temsilcileri olarak bir araya geldik. Ekosistemimizi temsilen İhtiyaç Haritası Kooperatif Ortağı ve INOGAR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sarıca toplantıya katılım gösterdi. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Türkiye İletişim Bölüm Başkanı Ramūnas Janusauskas’ın da katıldığı etkinlikte, Gaziantep’te AB proje ve programlarını uygulayan kuruluşların bölgeye katkıları değerlendirilirken farklı kuruluşlar arasında sürdürülebilir iletişim ve iş birliği için temaslar sağlandı.
IDEMA, Resmi Olarak Beceri Paktı’na (Pact for Skills) Katıldı
30 Nisan 2024
IDEMA, resmi olarak Beceri Paktı’na (Pact for Skills) katılarak ağını, amaca yönelik uygulamalarını ve becerilerini güçlendiriyor. Beceri Paktı, yeşil ve dijital dönüşüm için beceri geliştirme ve yeniden beceri kazanma bağlamında yenilikçi ve sürdürülebilir kuruluşları destekleyen bir Avrupa girişimidir. IDEMA, Beceri Paktı’na katılmasıyla birlikte, güncel gelişmeler ve iyi uygulamalara özel erişim sağlayabilecek; fon fırsatlarına yönelik uzman tavsiyelerinden faydalanabilecek; devamlı büyüyen geniş bir ağın parçası olarak yeni ortaklıklar kurabilecek. Haberin tamamını okumak için tıklayınız.
Kapatırken
IDEMA LinkedIn sayfasına giderek idemahaber’e abone olmak için tıklayın. IDEMA, İhtiyaç Haritası ve INOGAR’ı sosyal medya hesaplarından takip edebilir; idemahaber’de yer almasını önerdiğiniz konuları ve etkinlikleri iletisim@idema.com.tr adresine gönderebilir, iş birlikleri ve projelerinizin ihtiyaçları için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bir sonraki sayımızda görüşmek üzere!
COMMENTS