WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ‘in sürdürülebilir ve yaşanabilir kentler yaratma hedefiyle 2013 yılından beri her yıl düzenlediği Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nun dördüncüsü bu yıl 26 Ekim tarihinde Sakarya’nın Sapanca ilçesinde gerçekleştirilecek. Sempozyumda bu yıl, Türkiye’nin de altına imza attığı uluslararası antlaşmalarda yer alan taahhütlerin şehirlerimizde nasıl uygulanacağı mercek altına alınacak.
Son yıllarda dünyada meydana gelen iklim değişikliği, nufüs artışı, yaşam kalitesinin düşmesi gibi faktörlerin olumsuz etkileri sürdürülebilir şehirler ve hayatlar kurmanın önemini arttırmakta. Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik uluslararası geçerlilik kabulü olan tek çerçeve olarak bilinen ve Türkiye de dahil dünyada birçok ülkenin imzaladığı Kyoto Protokolü’nün 2020 yılında bitecek olması nedeniyle yeni düzenlemeler ve limitleri konuşmak üzere 26 Ekim’de Sapanca Güral Hotel’de, 4. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu düzenlenecek.
Türkiye’nin de aralarına dahil olduğu pek çok ülke, kentlerin yaşanabilirliğini ve sürdürülebilirliğini artırmak için önem arz eden Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Brasilia Yol Güvenliği Deklarasyonu, COP 21 Paris Antlaşması gibi uluslararası anlaşmalara imza attı. Bu antlaşmalar, Türkiye için de iklim, kentleşme ve yol güvenliği gibi konularda 2030 yılına kadar net hedefler koyuyor. Bu nedenle; 2015 yılında dünyamızda ve ülkemizde daha fazla enerji verimli ve akıllı kentler konusunun masaya yatırıldığı Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nda bu yıl, Türkiye’nin de altına imza attığı uluslararası antlaşmalarda yer alan taahhütlerin şehirlerimizde nasıl uygulanacağı tartışılacak.
26 Ekim’de Sapanca’da gerçekleştirilecek 4. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nda yerli ve yabancı uzmanlar, akademisyenler ve belediye başkanları; “Küresel Taahhütlerden Yerel Uygulamalara”, “Küresel İklim Hedeflerine Ulaşmak & İklim Değişikliği Eylem Planları”, “Herkes için Erişilebilir Kentler”, “Verimli Binalar: Kentler için Büyük Fırsat” ve “Tasarımla Daha Güvenli Kentler” başlıkları altında sürdürülebilir kentsel gelişim anlayışını hayata geçirmek üzerine bilgi, deneyim ve çözüm önerilerini paylaşacak.