Dünya İnsani Zirvesinin ilk gününde Gıda ve Tarım Örgütü(FAO), BM Dünya Gıda Programı(WFP) ve Avrupa Birliği işbirliği ile, El Nino gibi küresel çapta gıda krizlerine yol açan birtakım doğal afetlere karşı hazırlık süreçlerini de içeren küresel gıda güvenliği hedeflerine ulaşmak için yeni bir küresel gıda güvenliği ağı kuruluyor.
Gıda Güvensizliği,Risk Azaltma ve Gıda Krizleri Küresel Ağı gelecekte bizleri etkileyebilecek tüm olası gıda krizleri için küresel çapta gerçek zamanlı, düzenli üretimle çalışan ve ortak raporlar ile analizlerin karşı eylem seçeneklerinin de içersinde bulunduğu bir hazırlık süreci planlamaya başladı.
Belirlenen yöntemle gıda krizleri için tüm paydaşlar arasında koordinasyon içerisinde hareket edebilme ve ortak eylemlerde bulunabilme hedefleniyor. Aynı zamanda bu yöntem geçmiş krizlerden ders çıkartabilmeyi ve küresel çaptaki ihtiyaçlar için şeffaflık ve önemli analizlerin ulaşılabilirliğini artırmayı sağlıyor.
Küresel Ağ ve bu ağın çıktılarını kamusal mal olarak değerlendirilebilir, diğer bir deyişle herkesin kullanımına açık. Ağın ilk olarak deneme yayını, “2016 Gıda Krizlerinde Öne Çıkan Gıda ve Beslenme Güvenliği Durumları Küresel Analizi” ortak bir rapora örnek gösterilebilir. Rapor 2015 yılında gıda krizlerinden etkilenen 70 ülkeyi kapsıyor.
Rapora göre 70 ülkeden 240 milyon kişi gıda yetersizliği sıkıntısı ile karşılaşıyor. Gıda krizlerin görüldüğü yerlerin yarısından çoğunun El Nino etkisinde kalan ülkelerde olduğu görülmekte.
Dünya İnsani Zirvesi’nde konuşan Dünya Gıda Programı Direktörü Ertharin Cousin, oluşturulan bu gıda ağı girişiminin tüm paydaşlar için en güvenli gıda veritabanını sağlayacağını belirtti.
Ertharin Cousin konuşmasında “İklim koşullarından etkilenen birçok insan için Kaliteli veriyi bir araya getirmek, analiz etmek ve paylaşmak, ortak çabalarımızın sonucu açısından bir hayli önem taşıyor” dedi.
Gıda ve Tarım Örgütü Direktörü Jose Graziano da Silva ise yaptığı konuşmada “Gıda krizi yönetiminde değişimin etkin bir parçası olabilmek için gıda güvenliği analizleri krizden etkilenen alanlardaki ulusal ve bölgesel paydaşlar tarafından sahiplenilmeli.Yaratmak istediğimiz ağların ağı olabilecek kadar önemli olan bu ağ etkilenen ve konuyla ilgili endişe taşıyan tüm paydaşlar tarafından sahiplenerek yerel hükümetlere, uluslararası örgütlere, sivil toplum ortaklarına yol gösterilmeli ve Birleşmiş Milletler’in birimleri ile koordineli çalışılmalı” dedi.
Haber, Dünya Gıda Programı sitesinden çevirisi yapılarak derlenmiştir.