Hindistan Ekonomik Zirvesi, 3-4 Ekim tarihleri arasında Yeni Delhi’de gerçekleşti. İşte Dünya Ekonomik Forumu’nun Hindistan ile olan ilişkisinin 35. yılında yapılan toplantılardan, görüşmelerden ve oturumlardan akılda kalan 5 kilit madde;
1. Singapur Başbakan Yardımcısı’nın Küreselleşmeyle İlgili Yorumları
Heng Swee Keat, açılış konuşmasında küresel ekonomide meydana gelen önemli değişikliklere değindi. Ayrıca Güney Asya’daki ülkelerin çok taraflı ticaret sistemini desteklemek için küresel anlamda bir araya gelebileceklerini belirtti.
Keat: “Dünyanın bazı bölgeleri küreselleşmeden geri çekilirken, bazı bölgeler iş birliklerini ve entegrasyonu artırmayı hedefliyor.” ifadelerini kullandı.
2. Hint Tenisçi Sania Mirza’nın Kadın Haklarıyla İlgili Yorumları
Tenis oyuncusu ve Güney Asya Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi Sania Mirza, kaydedilen ilerlemelerin altını çizdi. Aynı zamanda hem bölgedeki hem de dünya genelindeki cinsiyet eşitliği açısından devam eden zorluklara da değindi. Kadın hakları üzerindeki kültürel engeller konusunda güçlü bir noktaya değinmek için spor konusundaki deneyimini dile getirdi: “Belirli bir kültür var ve bu derinlere gömülü, bu kültür bir kızın güzel olması gerektiğini savunuyor. Bu kültürün değişmesi gerektiğini düşünüyorum.”
Bunun sadece halk seviyesinde gerçekleşen eylemler olmadığını ifade eden Mirza, 2015 yılında çiftler Wimbledon’u kazandıktan hemen sonra annelikle ilgili planlarını soran basın mensuplarını hatırlattı.
3. Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un Hindistan Ticaretiyle İlgili Yorumları
Amerika Birleşik Devletleri ile Hindistan arasındaki bir anlaşması olasılığı, “Gelgit Karşıtı Ticaret” panelinde yapılan görüşmelerde hâkim konu oldu. Ross durumu şöyle özetledi: “2 hûkümet de 5 dakika içinde bir anlaşma olabileceğini söylemedi. Ancak hızlı bir anlaşma, yapısal problemlere yol açmayacaktır.”
4. Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar’ın Yeni Diplomasi Türü
Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar; ekonomik, siyasi ve sosyal görünümlerini tartışmak için Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Børge Brende ile oturdu. Jaishankar, Hindistan’ın küresel bir oyuncu olma arzusunu vurguladı: “Son beş yılda net bir şekilde gördüğünüz şey; Hindistan’ın dışarı çıkıp ülkelerle iletişim halinde olma, ilişkilerinde yeni bir enerji yakalama ve ülkeleri ziyaret etme isteğidir.”
Bakan, daha yumuşak ve daha iş birlikçi yapıya sahip olan bu yeni tür diplomasiyi nasıl kullanacaklarını açıkladı.
5. Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid’in Vizyonu: Barış ve Uyum
Zirvenin son oturumunda, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina açık bir vizyon belirledi: “Toplumlarımızda yer alan her bireye barış, güvenlik ve uyum sağlamak için çaba göstermeliyiz.”
Konuşmasının devamında Vecid, kendi ülkesinin “herkese dostluk, herkese iyilik” politikasını nasıl sürdürdüğünü açıkladı.