Halka en yakın yönetici statüsü olan muhtarlar, COVID-19 tedbirlerini değerlendirdi. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve BİMTAŞ’ın yürüttüğü Kırılganlık Haritası Projesi kapsamında 16 soruluk saha çalışması yapıldı.
“Muhtarların Gözünden İstanbul’da COVID-19 Tedbirleri: Algı ve Tutum Araştırması.” adlı çalışma İstanbul İstatistik Ofisi tarafından 39 ilçedeki 450 muhtar ile birlikte yapıldı. Genel olarak koronavirüs salgını sebebiyle alınan kararların mahallelerde ne kadar uygulandığını ölçen anket çalışması, salgınla birlikte aile ekonomisinde meydana gelen değişiklikleri de ele aldı.
Toplu Aktivitelerde Kurallara Fazla Uyulmuyor!
Yazın gelmesiyle düğün ve kına gibi birçok kişinin katılımıyla gerçekleşen faaliyetlerin miktarı arttı. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine “Düğün törenlerinde uygulanacak tedbirler” konulu genelge gönderildi. Genelgede yer alan 10. maddede misafirlerin oturma düzeni masalar arası en az 1,5 metre, sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenerek sosyal mesafa kurallarına dikkat edileceği dile getirildi. Bu bağlamda araştırma bünyesinde 450 muhtara sorulan “Mahalle sakinleri toplu gerçekleştirilen aktivitelerde (düğün vb.) sosyal mesafe kurallarına uyuyor mu?” sorusuna muhtarlardan %47 oranında “katılmıyorum” cevabı geldi. %37’si ise uyulduğunu söylerken %16sı ne katılıyorum, ne katılmıyorum diyerek arada kaldı.
Sosyal Yardım Başvurularında Artış!
COVID-19 sebebiyle iş yerlerinin kapanması ve iş alımlarının durması ailelerin maddi anlamda zorluk çekmesine neden oldu. Bu olaydan yola çıkarak sorulan “Mahalle sakinleri COVID-19 sürecinde sosyal yardım vb. yardımlar için başvuru yaptı mı?” sorusuna muhtarların %95’i evet dedi. Bununla birlikte muhtarların %85’i yardım talepleri sayısında artış olduğunu söyledi.
Kaynak: İstanbul İstatistik Ofisi
COMMENTS