AnasayfaGöç ve Mültecilerİnsani Yardım

Mülteci hakları alanında çalışan sivil toplum kurumları afet kapsamında neler yapıyor

Mülteci hakları alanında çalışan sivil toplum kurumları afet kapsamında neler yapıyor

İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (İnsamer)

Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan genelge ile mültecilerin tahliyelerine yönelik şartları kendi web sayfalarında paylaştılar. 

Mülteciler Derneği

Deprem bölgesinde ikamet eden yabancılar için bilgilendirmeyi sayfalarında paylaştılar. Afet ve acil durumlarda iletişimin kesintisiz sürdürülebilmesi için sosyal medyalarında Arapça ve Türkçe bilgilendirme yaptılar. Kurdukları sosyal marketlerden depremzedelerin faydalanmasını sağladılar. Fizik tedavi birimlerinde depremden fiziksel olarak etkilenen kişilerin tedavilerini sürdürüyorlar. Hastaneye gitmek isteyen afetzedelere eşlik edip kayıt, muayene ve ilaç süreçlerinde yardımcı oluyorlar. Depremden etkilenen çocuk ve yetişkinler için grup terapileri ile Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, PSS ve Sosyal Uyum Birimleri tarafından çocuklara yönelik etkinlik ve atölyeler başlayacak.

Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 

Depremin olduğu andan itibaren arama kurtarma çalışmalarına katıldılar. Sonraki süreçte depremzedelere gıda ve erzak yardımı, psikososyal destek, fizik tedavi ve rehabilitasyon desteklerini devam ettirdiler. Deprem sürecinde sosyal medya hesaplarından depremzedelerin hizmetinde olan kurum ve kuruluşları paylaştılar.  

Mülteci Dayanışma Derneği (Mülteci-Der), depremzede mültecilere yönelik tutumlara ilişkin bir açıklama yaparak “insani yardımın dört ana ilkesi”ni hatırlattı. Açıklamada 4 ana ilkeden “ayrım gözetmemek” ve “tarafsızlık” ilkesini vurgulayan Mülteci-Der, yaşanan felaketler sonrasında insani yardımın temel ilkelerinin göz ardı edildiğini, mültecilerin barınma desteklerine dahil edilmediğini, yardım dağıtımlarında ayrımcı tutumlara maruz kaldıklarını ve nefret söylemleri ile mültecilerin hedef gösterildiğini aktardı.  

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD)

Depremin ilk gününden itibaren Hatay ve çevresindeki bölgelerde arama kurtarma ve insani yardım çalışmalarına katıldı.İhtiyaç analizi çalışmaları yaparak yardımların depremzedelere ulaşmasını sağladı. Antakya, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da yerleşkeler kurarak sahadaki koordinasyonu ve insani yardım malzemelerinin ulaştırılmasını bu merkezlerden gerçekleştiriyor.

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi(İGAM)

Afet ve acil durumlarda önemli olan bilgileri sosyal medya hesaplarında paylaştı. 11 ildeki depremzede mülteciler için büyükelçilik ve uluslararası kuruluşların temsilcileriyle yardım ve iş birliği için toplantı gerçekleştirdiler. Depremzede çocuklar için oyun terapi seansları, gençler için de konuşma İngilizcesi kurslarını başlattılar. Sosyal medyalarında haftalık göç gündemiyle alakalı içerikler paylaştılar. 

 

Görsel: Independent Türkçe

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: