Dünya çapında yaklaşık 160 milyon çocuk okula gitmek yerine geçimini sağlamak için çalışıyor. Bu neredeyse her 10 çocuktan biri.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 12 Haziran Çocuk İşçiliğine Karşı Dünya Günü’nde, bu uygulamaya acilen son verilmesi gerektiğini hatırlatmak için bu şaşırtıcı rakamları paylaştı.
ILO Genel Direktörü Gilbert Houngbo, 20 yıldır ilk kez çocuk işçiliğinin arttığını söyledi.
“Çocuk işçiliği, ebeveynler kötü olduğu veya umursamadığı için nadiren oluyor. Aksine, sosyal adalet eksikliğinden kaynaklanmaktadır” dedi.
Çözümler: insana yakışır iş, sosyal koruma
Bay Houngbo, Twitter’da çocuk işçiliği acil durumuna yönelik “en etkili çözümlerin” yetişkinler için ailelerini geçindirebilmeleri için insana yakışır işler ve gelişmiş sosyal koruma olduğunu vurguladı.
Ayrıca, çocuk işçiliğinin temel nedenleriyle mücadelenin zorla çalıştırmaya son verilmesi, güvenli ve sağlıklı işyerleri yaratılması, işçilerin örgütlenmesine ve seslerini duyurmasına izin verilmesinin yanı sıra ayrımcılığa son verilmesi gerektiğinin altını çizdi, çünkü çocuk işçiliği genellikle en marjinalleştirilmişleri etkiliyor.
Sahra altı Afrika için şaşırtıcı rakam
ILO ve BM Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) ortak araştırmasına göre, çocuk işçiliğine maruz kalanların yarısından fazlası – yaklaşık 86,6 milyon – Sahra altı Afrika’da yaşıyor.
Bölgedeki tüm çocukların neredeyse yüzde 24’ü veya yaklaşık dörtte biri çocuk işçiliği yapıyor.
Tarımda çocuk işçiliğinin büyük bölümü
Afrika kıtasında ve aslında dünya çapında çocuk işçi olarak çalıştırılanların çoğu tarımda çalışıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, tarımın dünya çapında çocuk işçiliğinin yüzde 70’ini oluşturduğunu ve sektörde çalışan gençlerin sayısının arttığını söyledi.
FAO, çocuk işçiliğinin tarım, balıkçılık veya ormancılıkta kırsaldaki küçük toprak sahipleri arasında kentsel alanlara göre üç kat daha yaygın olduğunu vurguladı.
Ajans, çocukların genellikle ebeveynlerine “esas olarak aile tüketimi için” ekin üretme, çiftlik hayvanı yetiştirme veya balık tutma konusunda yardım ettiğini ve tüm bu işlerin çocuk işçiliği olarak kabul edilmemesine rağmen “çok fazla çocuk için, özellikle tarımda yaptıkları iş” olduğunu vurguladı. , güvenlik ve esenlik sınırlarının ötesine geçer ve sağlıklarına veya eğitim fırsatlarına zarar verebilecek bir emek biçimine geçer”.
‘Çocukların çocukluk geçirmesini sağlayın’
FAO, “çocukların bir çocukluk geçirmesini sağlamak için sahadan küresel düzeye kadar” konuyu ele alma ihtiyacının altını çizdi.
Ajans, kakao, pamuk ve kahve gibi kilit sektörlerde çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak için ortaklarla birlikte çalışıyor. ILO ve Avrupa Birliği ile birlikte FAO, hanelerin geçim koşullarını iyileştirerek ve kadınları güçlendirerek pamuk değer zincirlerinde çocuk işçiliğini ele almayı amaçlayan bir projenin parçası olarak Burkina Faso, Mali ve Pakistan’da 10.000’den fazla kadın, erkek, genç ve çocuğa ulaştı. ekonomik olarak ve sorunla ilgili farkındalığı artırmak.
FAO ayrıca, politika yapıcılara rehberlik etmeyi amaçlayan, tarımda çocuk işçiliğinin sona erdirilmesi konusunda bir çerçeve geliştirmiş ve önleme politikaları geliştirmede Uganda ve Cabo Verde gibi ülkeleri desteklemiştir.
Kaynak: UN News
COMMENTS