İhtiyaç Haritası, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Adana ve Gaziantep Ticaret Odası koordinasyonu ve destekleriyle Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezleri (RRDC) ‘nin lansmanı 14 Aralık’ta Adana’da gerçekleştirildi. Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezleri (RRDC), 6 Şubat 2023 tarihinde 11 ili etkileyen deprem sonrasında zarar gören illerin yeniden yapılanma ve sürdürülebilir kalkınma ihtiyaçlarına yönelik faaliyetler yürütmek üzere hayata geçiriliyor.
Merkezin yapılanmasında, ana ortakların yanı sıra bölgedeki odalar, belediyeler, meslek kuruluşları, kamu kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel sivil toplum örgütleri de destek paydaşlar olarak belirlendi. Enerjisa, Daha İyi Bir Gelecek Platformu, IDEMA ve INOGAR’ın destekleriyle, gerçekleşen lansmana afet bölgesi olarak ilan edilen 11 ilde faaliyet gösteren Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerinin yanı sıra; yerli ve yabancı kurum ve kuruluş temsilcileri de katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmacıları arasında Evren Aydoğan – İhtiyaç Haritası İcra Direktörü, Yücel BAYRAM – Adana TO Yönetim Kurulu Başkanı, M. Tuncay YILDIRIM – Gaziantep TO Yönetim Kurulu Başkanı ve Louisa VINTON – UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi yer aldı.
Evren Aydoğan – İhtiyaç Haritası İcra Direktörü: “İhtiyaç Haritası olarak, depremin ilk anlarından itibaren Adana ve Gaziantep Ticaret Odası, UNDP ile yoğun bir mesai yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz. Tüm bu paydaşlık süreçlerinin bir sonucu olarak RRDC fikri doğdu. Bölgenin kalkınması için yaptığımız çabalara dayanarak, yaz aylarında ihtiyaç analizleri ve stratejik öncelikler belirleyerek pek çok sektöre ve KOBİ’ye destek sağladık. Bugün, UPS Vakfı, American Ticaret Odaları, SPARK gibi kurumlarla olan desteklere EnerjiSA’nın güçlü katkısı ekleniyor. İhtiyaç Haritası adına, RRDC etrafında genişleyen bu işbirliğinden büyük memnuniyet duyuyorum. Umuyorum ki, planladığımız gibi bu işbirliği, bölgenin sosyal ve ekonomik toparlanmasına öncülük eden bir platform olmaya devam eder.”
Yücel Bayram – Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı: “06 Şubat saat 04.17’de Adana’da, 05.15’ten itibaren günlerce havaalanında konakladık. Bu süreçte duygusal anlar yaşadık. Türkiye’nin dört bir yanından gelen yardımlarla birlikte, İhtiyaç Haritası bize önemli destek sağladı. Ancak depremin neden olduğu yaralar hâlâ sarılamadı ve bu süreç uzun zaman alacak. Bu yaraları iyileştirmek adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Odalar bünyesinde, İhtiyaç Haritasıyla iş birliğine her zaman açığız. Gösterdikleri özveri için tekrar teşekkür ederiz; bu, tarafımızca unutulmaz bir destektir.”
Mehmet Tuncay Yıldırım – Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı: “Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezleri (RRDC) gibi çok özel bir projenin paydaşı olmaktan gurur duyduğumu belirtmek isterim. Yaşadığımız acı dolu bu yılın ardından bölgenin yeniden kalkınmasına destek olmak için kurduğumuz Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezleri, hayata geçiyor. Depremin bir seslenişi vardı: ‘Sesimi duyan var mı?’ Ülkemizi geleceğe hazırlamak ve onlara rehberlik etmek için çabalıyoruz. Kurduğumuz Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezleri, bu çabalardan bir tanesidir.”
“Deprem Sonrası Bölgesel Yeniden Yapılanma” paneli, Duygu Demirdağ’ın moderasyonunda Louisa Vinton – UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi, Mert Fırat – İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı ve Murat Pınar – Enerjisa Enerji CEO’su tarafından gerçekleştirildi. “Ekonomik Kalkınma ve İşletmelerin Güçlendirilmesi” paneli ise Şule Kılıç – EBRD Türkiye Ülke Başkan Vekili ve Sait Beyazyürek – IDEMA Genel Müdür Yardımcısı konuşmacılığında gerçekleştirildi.
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton: “Bu merkezi kurmak için iş birliği yaptığımız başta İhtiyaç Haritası ve özel sektör temsilcilerine ticaret odalarına göstermiş oldukları destek için teşekkür ederiz. Birçok çalışma yapıldı, iyileşme için birçok kaynak bulundu. Ancak uzun bir yolu aşmamız gerekiyor. Konferanslarda duyduğumuz en yaygın his, yalnız bırakılmışlık duygusudur. Bu hissiyatı yalnızca ülke içinde değil aynı zamanda dünya genelinde duyurmak asıl görevimizdir. Bu bölgelerin kalkınmasına destek olmak temel düşüncemizdir.”
RRDC projesinin imzalarının atıldığı tanıtım gününde projenin ekonomik kalkınma ayağını üstlenen Enerjisa Enerji’nin CEO’su Murat Pınar: “Enerjisa olarak varolduğumuz her alanda önce şunu önceliklendiriyoruz. ‘Sorunun bir parçasıysak, çözümün de bir parçası olmalıyız.”
İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Mert Fırat: “İhtiyaç Haritası olarak, illerin yeniden yapılanma ve sürdürülebilir kalkınma ihtiyaçlarına yönelik faaliyetler ve projeler yürütmek üzere uzun soluklu bir yola çıktık. Her birimizin iyileşmesi, toplumumuzun iyileşmesi noktasında çok değerli. Adana ve Gaziantep Ticaret Odası koordinasyonu, UNDP ve özel sektör destekleriyle merkezleri hayata geçirdik. Yapabileceğimiz her yerde insanlara güvenli ve güvenceli bir yer sağlamaya ek olarak, işleri ve geçim kaynaklarını geri kazandırmak için de sorumluluk alıyoruz.”
COMMENTS