Ekosistemden Haberler serimizin dördüncü sayısından herkese merhaba!
IDEMA- International Development Management, INOGAR ve İhtiyaç Haritasıolarak aynı yaratıcı ekosistemden beslenen, iş birliği ve koordinasyon içinde çalışan kurumlarız. Bu kapsamda, aylık bültenlerimizde, IDEMA, INOGAR ve İhtiyaç Haritası’ndan oluşan ekosistemimizden gelişmelere, projelere, sahada olup bitenlere yer veriyoruz. Belirli aralıklarla ekosistemimizde ve paydaş ağımızda yer alan uzmanlarla birlikte kaleme aldığımız özel bültenlerimizi paylaşıyoruz.
Önceki sayılarımızı henüz okumadıysanız veya yeniden incelemek isterseniz aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz:
- Ekosistemden Haberler #1
- Ekosistemden Haberler #2
- #2 Özel Bülten – 2024’e Mesajımız Var!
- Ekosistemden Haberler #3
Bu ayki sayımızda Şubat ayından ekosistemden haberlere yer veriyoruz.
Keyifli okumalar dileriz!
Afetlere hazırlık ve afet sonrası yeniden yapılanma
6 Şubat Depreminin Üzerinden 1 Yıl Geçti
6 Şubat 2024
6 Şubat 2023 depremlerinde hayatını kaybeden yurttaşlarımızı rahmetle anıyoruz.
Afetin ilk saatlerinden bu yana acil durum yönetimi ve ihtiyaçların karşılanması konusunda büyük bir özveri ile çalışıyoruz. Bunun yanında, afet dönemlerinde ve sonrasında meydana gelebilecek kriz durumlarında psikososyal destek ihtiyacını karşılamak; afetten etkilenmiş bölgelerde sürdürülebilir bir yaşam alanı oluşturmak, temel eğitim, spor gibi alanlarda destek sağlamak amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Bu zorlu süreçte tüm yurttaşlarımızın yanındayız. Buradayız, unutmuyoruz.
Yan Yanayız Ekibi Hatay Konteyner Yaşam Alanı’ndaydı
6 Şubat 2024
6 Şubat depreminin yıldönümünde, Hatay İhtiyaç Haritası Konteyner Yaşam Alanında YAN YANAYIZ I Online Psikolojik Destek Platformuproje ekibi ve psikososyal destek uzmanlarıyla birlikte hem yetişkinlerle hem de çocuklarla yas süreci ve baş etme becerileri üzerine paylaşımlarda bulunduk. Yan Yanayız ve İhtiyaç Haritası iş birliğiyle, depremden etkilenen bölgelerde psikososyal destek sağlamaya devam edeceğiz.
İhtiyaç Haritası, “Ortakların Sesi: Deprem Yıldönümü Özel” Programında Yer Aldı
7 Şubat 2024
Turkish Philanthropy Funds‘ın düzenlediği “Ortakların Sesleri – Deprem Yıldönümü Özel” programı, Elmira Bayrasli’nın moderasyonunda Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG)’ndan Ayşe Kırımlı, İhtiyaç Haritası’ndan Esra Arslan, Suna’nın Kızları ’ndan Melda Akbaş ve Çocuk İyilik Merkezi’nden Serhan Seçmen’in katılımıyla gerçekleşti. Programda deprem bölgesindeki mevcut duruma, sahada süregelen ihtiyaçlara ve gerçekleştirilen çalışmalara değinildi.
10. Global Riskler Zirvesi: “Afetler Odağında İş Dünyasında Dayanıklılık” Etkinliğine Katıldık
9 Şubat 2024
Türkiye’de risk yönetimi konusunda farklı sektörlerde faaliyet gösteren profesyonelleri aynı çatı altında toplayan Kurumsal Risk Yönetimi Derneği – KRYD tarafından düzenlenen ‘Global Riskler Zirvesi’ 9 Şubat’ta İstanbul’da Sabancı Center ev sahipliğinde gerçekleşti. “Bizi Bekleyen Global Riskler” oturumunda UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Dijital ve Yeşil Dönüşüm Çağına Uyum Sağlamak için Risk Yönetiminin Kritik Rolü” oturumunda FERMA Başkanı Charlotte Hedemark Hancke konuşmacı olarak yer aldı. Programa ilişkin detaylı bilgi için tıklayın.
FAO’nun Öncülüğünde Tarım, Gıda ve Kırsal Kalkınma Alanında Özel Sektör Paydaşlarımızla Bir Araya Geldik
28 Şubat 2024
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi/Türkiye Temsilciliği tarım, gıda ve kırsal kalkınma politika ve stratejilerinin hayata geçirilmesine ilişkin çözüm araçları sunuyor. Bu alanlardaki iyi uygulamaları ve karşılaşılan zorlukları paylaşmak ve birlikte çözüm üretmek üzere ortaklık ağları geliştirerek bu kapsamda çok taraflı birçok projeyi de hayata geçiriyor. 6 Şubat depremlerinin ardından FAO, deprem bölgesindeki tarım-gıda sektörünü yeniden inşa etme çabalarını, tarımsal kooperatiflerin dijitalleşme yoluyla güçlenmelerini ve 10 kadın odaklı kooperatifi destekliyor. IDEMA olarak FAO’nun öncülüğünde gerçekleşen etkinlikte, tarım, gıda ve kırsal kalkınma alanında özel sektör paydaşlarımızla bir araya geldik. Deprem sonrası yeniden inşa çabalarını desteklemek ve dijitalleşmeyle tarımsal kooperatifleri güçlendirmek için hep birlikte adım attık.
Kalkınma için teknoloji
İhtiyaç Haritası Avrupa’nın Veri Yarışması’na Davetlisiniz
14 Şubat 2024
İhtiyaç Haritası Avrupa (Needs Map), gelecekteki afetlere hazırlık ve müdahale stratejilerini geliştirmeyi amaçlayan, küresel akademik topluluğa açık bir Veri Yarışması düzenliyor. Katılımcıları, 29 Mart 2024 tarihine kadar özetlerini göndermeye davet ediyor. Detaylı bilgi ve başvuru formuna eu.needsmap.global/data-challenge/ bağlantısından erişebilirsiniz.
Hello Tomorrow Türkiye Summit 2024, INOGAR ve IDEMA Ev Sahipliğinde DasDas’ta Gerçekleşti
22 Şubat 2024
Hello Tomorrow Türkiye’nin endüstri, enerji, sağlık ve biyoteknoloji alanlarından birçok uzmanı, sektör liderini, yatırımcıyı ve startupı bir araya getirdiği özel zirvesi, 22 Şubat’ta INOGAR ve IDEMA ev sahipliğinde DasDas’ta gerçekleşti. CERN, Cambridge Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, SOSV, Shibumi International, Hyperloop Development Program, TEB, Sabancı Holding, Eczacıbaşı Topluluğu gibi dünyanın en büyük teknoloji merkezleri ve sektörel liderlerinin konuk olduğu panel ve konuşmalarla ilham aldığımız zirvenin ev sahipliğini yapmış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Hello Tomorrow Türkiye’ye ve teknolojiyle iyilik yaratmak için sorumluluk alarak dünyayı değiştirebileceğine inanan herkese teşekkür ederiz.
Zirvede neler konuşulduğunu öğrenmek için idemahaber.com’da yayınladığımız haberimizi okuyabilirsiniz.
Kooperatif kapasite güçlendirme çalışmaları
İstihdam Edilebilirlik Becerileri Eğitimini Gerçekleştirdik
9 Şubat 2024
INOGAR olarak Gençler için Adil Gelecek Projesi (YFF) kapsamında İstihdam Edilebilirlik Becerileri Eğitimi 21. grup (S2S) eğitim döngüsünü tamamladık. 15-35 yaş arası mülteci ve ev sahibi gençlerin işe girmek, iş kurmak ve kooperatifler hakkında bilgi ve beceri düzeylerini artırmayı amaçlayan 6 çevrimiçi eğitim oturumunu gerçekleştirdik.
Beri Kadın Kooperatifi için “Adil Ticaret Bilgilendirme Oturumu”nu Gerçekleştirdik
13 Şubat 2024
IDEMA ve Adil Ticaret Organizasyonu World Fair Trade Organization (WFTO) Destekleyici Kurumu INOGAR Kooperatifi olarak Beri Kadın Kooperatifi için düzenlediğimiz “Adil Ticaret Bilgilendirme Oturumu”nu gerçekleştirdik. Kooperatif ortaklarını ve çalışanlarını adil ticaretin kavramsal çerçevesi, amacı ve WFTO başvuru aşamaları hakkında bilgilendirdik.
IDEMA, #ekoIQ Dergisinin Yeni Sayısında Kooperatiflerle Sürdürülebilir Bir Geleceği İnşa Etme Bağlamında Önerilen Kurumlar Arasında Yer Aldı
21 Şubat 2024
#ekoIQ dergisinin yeni sayısı, “Birlikte Üretmek ve Yönetmek için Kooperatifler” temasına odaklanıyor. MarjinalSosyalDirektörü ve Strateji Departmanı Koordinatörü Aynur Kolbay Hülya, kaleme aldığı “Sürdürülebilir Bir Geleceği İnşa Etmede Kooperatiflerin Önemi” yazısında kurumsal tecrübeleriyle ve imza attığı başarılı işleriyle alanda önerilen kurumlar arasında IDEMA’ya da yer veriyor. Daha detaylı bilginin yer aldığı haber içeriğimiz için tıklayın.
Gençlere Yönelik Kooperatif Süreci, Afet Gıdası ve Temel Girişimcilik Eğitimleri Gerçekleştirdik
26 Şubat 2024
INOGAR olarak Gençler için Adil Gelecek Projesi (YFF) kapsamında Esenyurt Emeğim Binası’nda kooperatif ortakları ve potansiyel kooperatif ortakları ile bir araya gelerek “Kooperatif Süreci ve Afet Gıdası” kapsamında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. 15-35 yaş arasındaki ev sahibi ve mülteci gençlerin başarılı bir girişimci olmak, sektörde tutunabilen bir iş kurmak ve kooperatifler hakkında bilgi sahibi olması amacıyla yürütülen “Temel Girişimcilik Eğitimi” (BET) 11. grubunu çevrimiçi olarak tamamladık.
İklim krizi ve yeşil dönüşüm
“Orman Yangınları İletişim Stratejisi Belirleme Atölyesi”ne Katıldık
13 Şubat 2024
Doğu Akdeniz Araştırma Derneği tarafından yürütülen ve Esmiyor iş birliği ile gerçekleştirilen “Doğru Bilgi Yangından Daha Hızlı Yayılsın: Orman Yangınları için İletişim Atölyeleri” projesinin ikinci atölyesine katılarak orman yangınları kapsamında ortak iletişim stratejisinin belirlenmesi için katkı sunduk.
Farklı paydaşlarla orman yangınlarına ilişkin iletişim stratejisi oluşturarak kamuoyunda orman yangınları ile ilgili uzun süreli farkındalık yaratmanın ve farkındalığı aksiyona dönüştürmenin amaçlandığı proje kapsamında düzenlenecek olan atölye serilerine katılmaya ve etkimizi birlikte çoğaltmaya devam edeceğiz.
Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin İnovasyonu Teşvik Etmeye Odaklanan Brüksel EIT Zirvesi 2024’e Katıldık
20 Şubat 2024
Brüksel’de düzenlenen EIT Zirvesi 2024’te, inovasyonu teşvik etmede işbirliğinin zorunluluğunu keşfetmek üzere Avrupa’nın dört bir yanından liderleri, yenilikçileri ve paydaşları ile bir araya geldik. Zirve, inovasyonu teşvik etmek için işbirliğine duyulan kritik ihtiyacın altını çizen bir açılış konuşmasıyla başladı. Avrupa Komisyonu temsilcisi, anlamlı sürdürülebilirlik bağlamında ilerleyebilmek için geleneksel sınırları kırmanın ve farklı disiplinlerden yararlanmanın önemini vurguladı. Detaylı bilgi için tıklayın.
Eğitim
Öğretmen Ağı’nın İhtiyaç Haritası Yayında
15 Şubat 2024
Öğretmenler, eğitimde dönüştürücü gücü en yüksek aktörler, yani okul çağındaki bir çocuğun hayatında değişim yaratma potansiyeli en yüksek kişiler, olarak tanımlanıyor. Öğretmenlerin dönüştürücü gücüne katkı sunmanın yöntemlerinden biri de mesleki ve kişisel hayatlarındaki ihtiyaçların karşılanmasına destek olmak. Bunun için Öğretmen Ağı Değişim Elçilerinin ihtiyaçlarından yola çıkarak, İhtiyaç Haritası ve Öğretmen Ağı güçlerini birleştirdi.Öğretmen Ağıve İhtiyaç Haritası işbirliği ile Öğretmen Ağı Değişim Elçilerine özel olarak oluşturulan Öğretmen Ağı’nın İhtiyaç Haritası, Türkiye’nin her yerinden öğretmenlerin belirlediği ihtiyaçlarla kaynakları buluşturmayı amaçlıyor.
Platformu incelemek ve destek olmak için https://ogretmenagi.ihtiyacharitasi.org adresini ziyaret edin.
Gençlik
NEET Gençlerin Profillerini İyi Olma Hali Perspektifinden Belirleme ve Politika Geliştirme Çalışması’nın Tanıtım Etkinliğine Katıldık
10 Şubat 2024
IDEMA olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen “NEET Gençlerin Profillerini İyi Olma Hali Perspektifinden Belirleme ve Politika Geliştirme Çalışması” proje tanıtım etkinliğinde kırsalda yaşayan NEET gençlerin desteklenmesine dair önemli adımları birlikte keşfettik. Bu çalışma, NEET gençlerin toplumsal cinsiyet ve kırsallık boyutu gibi farklı kesişimselliklere de dikkat çekerek NEET sorunsalının daha iyi anlaşılmasına önemli bir rol oynuyor. Ayrıca, aktif işgücü politikalarının yanı sıra, işbirliğine dayalı ve sektörler arası politika koordinasyonunu vurgulayarak karmaşık stratejilerin birleştirilmesine odaklanıyor.
Gençler için Adil Gelecek Projesi (YFF) Kapsamında Çalışmalarımız Devam Ediyor
Şubat 2024
Şubat ayı boyunca Gençler için Adil Gelecek Projesi (YFF) kapsamında 26 yerel sivil toplum kuruluşu, öğrenci inisiyatifi ve topluluk lideri ile proje yaygınlaştırma faaliyetleri kapsamında iletişime geçtik. Sivil toplum kuruluşlarıyla ile yüz yüze ve online toplantılar gerçekleştirdik. Sektörel gelişmelerin takip edilmesi ve saha deneyimlerinin aktarılması için UNDP, UNHCR, the UN Refugee Agency ve Esenyurt Belediyesi Dış İlişkiler Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği sektör toplantılarına katılım sağladık.
Gençlik Dayanışma Kulüpleri kapsamında “Video ve Fotoğraf Kulübü” faaliyetlerine başladı. Kulüpler, 15-30 yaş arası gençlere yönelik fotoğraf ve video sanatı hakkında bilgi, deneyim, farkındalık ve bakışaçısı kazandırmayı hedefliyor. Kulüplerde, “Seramik ve Punch Atölyesi”nin ikinci döngüsü de faaliyetlerine başladı. Atölyeler esnasında seramik tekniklerinin keşfedilmesiyle birlikte, hayal gücü, sosyal ve çevresel duyarlılık, barışçıl diyalog vb. kavramlara da odaklanılıyor.
Kültür, sanat ve yaratıcı endüstriler
“Türkiye’de Yaratıcı Ekonominin Uygun Şekilde Dönüştürülmesi için Kapasite Geliştirme Projesi”nin Açılış Etkinliğine Katıldık
14 Şubat 2024
Türkiye’de büyüyen yaratıcı endüstrileri desteklemek için en uygun politika çerçevesinin tasarlanmasına, yaratıcı endüstrilerin büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlayan “Türkiye’de Yaratıcı Ekonominin Uygun Şekilde Dönüştürülmesi için Kapasite Geliştirme Projesi”nin Açılış Etkinliği, 14 Şubat 2024’te Ankara’da CerModern Sanatlar Merkezi ev sahipliğinde gerçekleşti. Türkiye’nin yaratıcı ekonomi potansiyelini kullanmak ve güçlendirmek için yapılandırılmış bir yaklaşımın, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğütarafından, İstanbul Kalkınma Ajansı ve İzmir Kalkınma Ajansı ile birlikte Yüklenici Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH ile iş birliği içinde yürütülecek olan projeyle geliştirileceği belirtiliyor. Daha detaylı bilgi için tıklayın.
“Elele: Kültür ve Sanat Yoluyla Değişim İçin Diyalog” Projesinin Kapanış Etkinliğine Katıldık
20 Şubat 2024
Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Malatya ve Mardin’de üç yıldır devam eden ve alt hibe kullanıcıları arasında yer aldığımız “Elele: Kültür ve Sanat Yoluyla Değişim İçin Diyalog” projesinin Ankara Kült Kavaklıdere’de gerçekleşen kapanış etkinliğine katıldık.
Proje Direktörü Mustafa Onurhan Esmer’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik Doç. Zerrin Yanıkkaya moderatörlüğünde “Değişimi Hayal Etmek: Kültür Sanat Yoluyla Diyalog”, projenin Hibe ve Finans Direktörü Tuna Semir AKPINAR moderatörlüğünde “Değişime Tanık Olmak: Çok Renkli Çok Farklı” ve İstasyon: Nesin Köyleri Derneği‘nden Hilal Toker’in moderatörlüğünde “Değişimin Sürdürülebilirliği: Artivizm” panelleri ile gerçekleştirildi.
Amaçlar için ortaklıklar
İhtiyaç Haritası Avrupa, Resmi Olarak Beceri Paktı’na (Pact for Skills) Katıldı
12 Şubat 2024
İhtiyaç Haritası, kurduğu iş birlikleri ve gerçekleştirdiği çalışmaları ile bireyleri ve toplulukları güçlendirerek sürdürülebilir kalkınmayı proaktif bir şekilde şekillendirmeye ve teşvik etmeye devam ediyor. İhtiyaç Haritası Avrupa, resmi olarak Beceri Paktı’na (Pact for Skills) katılarak ağını, amaca yönelik uygulamalarını ve becerilerini güçlendiriyor. Detaylı bilgi için tıklayın.
Kapatırken
IDEMA LinkedIn sayfasına giderek idemahaber’e abone olmak için tıklayın. IDEMA, İhtiyaç Haritası ve INOGAR’ı sosyal medya hesaplarından takip edebilir; idemahaber’de yer almasını önerdiğiniz konuları ve etkinlikleri iletisim@idema.com.tr adresine gönderebilir, iş birlikleri ve projelerinizin ihtiyaçları için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bir sonraki sayımızda görüşmek üzere!
COMMENTS