AnasayfaSürdürülebilir KalkınmaSürdürülebilirlik

Sürdürülebilir Yaşam Festivali’nde Neler Konuşuldu?

Sürdürülebilir Yaşam Okulu öncülüğünde, Akbank ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Sürdürülebilir Yaşam Festivali, gençler, iş dünyası ve üniversiteleri Boğaziçi Kültür Merkezi’nde bir araya getirdi. Festival, dünyanın geleceği için harekete geçme çağrısı yaparken, sürdürülebilirlik, eşitlik ve toplumsal fayda temalarını işledi.

Dünyanın geleceği için harekete geçme çağrısının yapıldığı festivalde, gençler hem konuşmacı hem de gönüllü olarak etkin bir rol üstlendi. Festivalin sunuculuğunu ise Yekta Kopan gerçekleştirdi. Mert Fırat (Oyuncu, UNDP İyi Niyet Elçisi, İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı), Dr. Ali Ercan Özgür (İhtiyaç Haritası, IDEMA, INOGAR Kurucu Ortağı), Prof. Dr. Itır Erhart (Sosyal Girişimci, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı), Durukan Dudu (Onarım Ekosistemi Başlatıcısı) ve Kiraz Öcal (Kızlar Sahada Kurucu Ortağı) gibi önemli isimler, ilham verici konuşmalarıyla festivalde yer aldı. 

“Gezegen için Genç Hareket!” temalı festivalde, iş dünyası ve gençler arasında güçlü bir iş birliği mesajı verildi. İş görüşmelerinin yalnızca adayların seçildiği bir süreç olmaması gerektiği, bunun yerine kurumların da adaylar tarafından seçildiği bir ortam yaratılması gerektiği vurgulandı. Gençler tarafından, iş dünyasında yalnızca kariyer fırsatları aramakla kalmayıp, aynı zamanda çalışacakları kurumların değerlerini ve sürdürülebilirlik anlayışlarını da göz önünde bulundurdukları belirtildi.

Festivalde gençler, sürdürülebilir bir yaşam için kendi görüşlerini, beklentilerini ve önceliklerini açıkça paylaştılar. Çalışma hayatında cinsiyet eşitliği ve adil değerlendirme gibi önemli konularda talepler dile getirildi. Özellikle iş dünyasında fırsat eşitliği ve liyakata dayalı bir sistemin kurulması gerektiği vurgulandı. Bunun yanı sıra, sadece ekonomik fayda değil, aynı zamanda topluma fayda sağlayacak ve çevresel etkiyi minimize edecek işler yapma isteklerini dile getirerek, iş dünyasının daha sorumlu bir şekilde şekillenmesi gerektiğine dikkat çekildi.

“Dünyanın İhtiyaç Haritası” başlıklı  SürdürülebilirYaşam Okulu Kurucusu Aslı Dede’nin moderasyonunda gerçekleşen oturumda, İhtiyaç Haritası, IDEMA ve INOGAR Kurucu Ortakları Dr. Ali Ercan Özgür, Mert Fırat ve Yeditepe Üniversitesi Öğrencisi ve İhtiyaç Haritası Temsilsici Ayşe Deren Bildirici yer aldı. 

Festivalde, gençlerin taleplerini iş dünyası temsilcileriyle birlikte ele alırken, sürdürülebilirliğin yalnızca doğa dostu uygulamalardan ibaret olmadığı, aynı zamanda toplumun her kesimine fayda sağlayacak ekonomik ve sosyal politikaların da hayata geçirilmesi gerektiği ifade edildi. 

Bu bağlamda, sürdürülebilir iş modellerinin sadece çevresel etkileri en aza indirmekle kalmayıp, aynı zamanda iş gücü çeşitliliğini artırmak, cinsiyet eşitliğini sağlamak ve toplumun  dezavantajlı kesimlerine fırsatlar sunmak gibi daha geniş bir sorumluluğu da kapsadığı üzerinde duruldu. İş dünyasında gençlerin katılımının artırılması ve bu sürecin daha kapsayıcı hale getirilmesi gerektiği, festivalin en güçlü mesajlarından biri oldu.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: