NASA tarafından, Dünya buzullarının tarihi süreç içerisinde nasıl eridiği videolaştırıldı.
NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), Dünya buzullarının tarihi süreçte ne gibi bir dönüşüm yaşadığını bir video ile gösterdi; sonuç hem büyüleyici hem de şok edici.
Bu video izleyicilerine, Kutup Denizi buzullarının yalnızca küçülmediğini, aynı zamanda inceldiğini ve ‘gençleştiğini’, ve bunun küresel ısınmayı ve okyanusların ısınmasını artırdığını gösteriyor. NASA bu duruma “Çifte nazar” diyor. Her yıl, buzların kış sezonunda oluştuğu ve yaz sezonunda eridiği biliniyor, ancak kışın oluşan buzlar artık eskisi kadar kalın olmadığı için her yaz ‘yaşlı’ buzullar daha da incelerek kırılgan hale geliyor. NASA Godard Space Flight Center’da deniz araştırmacısı Walt Meier, bu yaşlı ve ince buzun deniz buzulunun siperi görevine sahip olduğunu fakat çok sıcak bir yaz sezonunda genç buzun eriyeceğini, dolayısıyla bunun yaşlı buza da etki edeceğini bildirdi.
Kutup Denizi’nde, Eylül 1984’te 1.86 milyon kilometre küp yaşlı buzul varken, Eylül 2016’da yalnızca 110 bin kilometre küp buzul olduğu tespit edildi.
Haber: Selin Belce