Greenpeace tarafından hazırlanan teknoloji şirketlerinin karbon ayak izi raporunda Google, Facebook ve Apple gibi şirketlerin yenilenebilir enerji alanında önemli ilerlemeler kaydederken Amozan, Netflix ve bazı Asya şirketlerinin yenilenebilir enerjiye katkı sağlamadığı ortaya çıktı. Hatta, Asya’daki bazı şirketlerin halen kömür enerjisi kullandığı belirtildi.
İnternet ve bilgi teknolojileri endüstrisi yıllık elektrik tüketiminin %7’sini oluştururken, bu oranın yıl sonuna kadar %12 seviyelere artması bekleniyor. Raporda bu artışın küresel internet trafiğinin büyümesinden kaynaklandığı belirtilmektedir.
Araştırmalarda Apple, Google ve Facebook gibi internet devleri, veri merkezlerine güç sağlamak için yüzde yüz yenilenebilir enerji sağlamayı taahhüt etmişken öte yandan Amazon ve Netflix gibi platformlar geride kalıyor. Alibaba, Baidu ve Tencent gibi Asya devleriyse sunucularına kömürle güç sağlıyor.Bugün büyük şirketlerin, veri merkezlerini güçlendirmek için yenilenebilir enerjiye geçmesi ve fosil yakıt kullanımını azaltması bekleniyor.
İşte tam da Apple, Google ve Facebook gibi şirketler bunu yapıyor. Hatta Google, dünyanın en büyük arama motoru olarak yıl sonuna kadar sunucuları için yüzde yüz yenilenebilir enerji elde edecek. Greenpeace’in sıralamasında, Skype ve Whatsapp uygulamalarının yanı sıra yanı sıra Instagram ve Linked in gibi sosyal ağlar da olumlu bir konumda yer alıyor. Bunun yerine, Twitter ve Amazon web hizmetleri sırasıyla % 10 ve %17’lik yenilenebilir enerjiyle kötü bir performans gösteriyor.
Netflix, dünyanın çevrimiçi en büyük sürücülerinden biri ve video akışı konusunda istikrarlı bir şekilde büyüme gösteriyor. Bu büyümenin fosil yakıtlardan çok yenilenebilir enerjiyle sağlaması ve bu alanda da liderliğini göstermesi beklenmektedir. Diğer bir yandan Alibaba ve Baidu gibi Asya devleri halen kömüre güveniyor ve onların da kömür kullanımını azaltması bekleniyor.
Bu yüzden Greenpeace, en büyük bilgi teknolojileri şirketlerinin elektrik tedarikçilerini yenilenebilir enerji yoluyla elde etmeleri için strateji geliştirmeye çağırıyor.
Haber: Çiğdem Çiyitoğlu