Dünyada risk yönetimi, sigorta ve reasürans brokerliği ile insan kaynakları danışmanlığı konularında faaliyet gösteren Aon’un 2016 Küresel İklim ve Afet Raporu’na göre 2016’da gerçekleşen küresel afetlerin yarattığı ekonomik kayıp 210 milyar dolara ulaştı.
Rapora göre, 2016’da gerçekleşen küresel afetlerin yarattığı 210 milyar dolarlık ekonomik kaybın bu zamana kadar tespit edilen/kayıtlara geçen kayıplar arasında 7. sırada olduğu belirtildi. Sigorta teminatı açısından bakıldığında, 2016 kaybının 50 milyar dolar ile 2012’den beri meydana gelen en yüksek sigortalanmış kayıp miktarı olduğu ve bugüne kadar gerçekleşmiş kayıplar arasında 6. sırada olduğu belirtildi. Bu rakam ile Japonya ve Yeni Zelanda depremleri sebebiyle, rekor kayıp yılı olan 2011’den beri devam eden aşağıya inme trendi sona erdi.
Deprem, su baskını ve kuraklık riskleri yükselişte
Raporda son 10 yılda en çok artış gösteren tehditlerin deprem, su baskınları ve kuraklık olduğu belirtildi. Bu olaylardan 14’ü Amerika Birleşik Devletleri’nde, 11’i Asya-Pasifik ülkelerinde, 3’ü Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde ve 2’si ise Latin Amerika’da meydana geldi.
Küresel İklim Risklerinin yükselmesinin temelinde ise pek çok faktör yer alıyor. Küresel ısınmanın deniz seviyesindeki yükselişe sebep olması, alışılmışın dışında hava olayları, ısı değişimlerinin yanı sıra, küresel nüfus ve göç dalgaları da etkiliyor.
Afetlerin faturası ağır
2016 içinde ekonomik kayıplara neden olan toplam 315 farklı olay yaşandı. Bu olayların yüzde 70’lik ağırlığını sel, deprem ve ağır hava olayları oluşturdu. Yıl boyunca meydana gelen olaylar arasında Japonya’daki büyük depremler, Amerika ve Karayipler’deki Matthew Kasırgası, Çin, Avrupa ve Birleşik Devletler’deki yıkıcı yaz selleri, Kanada ve Amerika’daki kontrol edilemeyen yangınlar ve Güneydoğu Asya ile Afrika’nın çeşitli bölgelerinde meydana gelen kuraklıklar sayılabilir. Ancak, 2016’daki en kötü olay nisan ayında Ekvador’da meydana gelen ve en az 673 kişinin ölümüne sebep olan depremdi.
Japonya’da nisan ayında yaşanan depremler, tek başına yılın en büyük ekonomik kaybına sebep oldu. Japon hükümeti, Kumamoto bölgesi ve komşu bölgelerindeki zararın 38 milyar doları bulduğunu belirtiliyor. Oluşan kaybın, 5.5 milyar doları sigortalıydı ve bu sigorta teminatları açısından en pahalı olaydı.
Aon 2016 Küresel İklim ve Afet Raporu’ndan Kısa Bilgiler
- Bugüne kadar küresel afetlerin oluşturduğu en düşük kayıp 2001 yılında 66 milyar dolar olarak kaydedildi. En yüksek kayıp ise, 2011 yılında 471 milyar dolar olarak kaydedildi.
- 2001 ve 2015 yılları arasında küresel afetlerin oluşturduğu kayıplar ortalamada 174 milyar doları buldu.
- 2016’da meydana gelen 210 milyar dolarlık kayıp ise 2012’den bu yana en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti.
- 2016’da doğal afetlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 8,250 olarak tespit edildi.
- Rapora gore en fazla insanın hayatını kaybettiği doğal afetlerden biri Lion rock Tayfunu oldu. Çin, Japonya, Güney Kore ve Kuzey Kore’yi etkisi altına alan tayfun, 325 milyar dolar ile aynı zamanda en fazla ekonomik kayba yolaçan felaketlerden biri olarak kaydedildi.
- Doğal afetler son 10 yılda içinde APAC (Asya-Pasifik) ülkelerinde %35 oranında artış gösterdi. Bunu %20 ile Latin Amerika, %14 ile EMEA ve %10 ile ABD izledi.
- EMEA bölgesindeki doğal afetlere bağlı ekonomik kayıplar 1980’den beri her yıl %1.4’lük bir artış gösterdi. Sigortalı zararlarda ise %7.4’lük bir artış görüldü. 2010’da oluşan 53 milyar dolarlık zararın 11 milyar doları, 2013’e gelindiğindeise, 40 milyar dolarlık ekonomik zararın 14 milyar doları sigortalıydı.
- 2016’da EMEA bölgesi içinde Batı ve Orta Avrupa’da yoğun yağışlar nedeni ile bahar aylarında meydana gelen su baskınları, 1 milyar doların üzerinde ödeme yapılan sigortalı olan tek olaydı. Söz konusu su baskınları, 2013’ten bu yana meydana gelen doğal afetler için de en çok zarar veren olay olma özelliği taşıyor.