Çin’in gittikçe büyüyen orta sınıfı Asya’da e-atık dağları yaratıyor.
Elektronik ürünlerin günümüzde çokça kullanılıyor olması ve bu ürünlerin sürekli yenileniyor olması, milyonlarca tonda atık oluşmasına sebep oluyor. Bu durum şimdilerde, doğal çevre ve kaynaklar üzerinde büyük baskı yaratıyor. Son araştırmalara göre Asya’da Çin, tehlikeli elektronik atık dağları oluşmasında en başta geliyor.
Araştırma sonuçlarının gösterdiği üzere Çin’de sadece bir yılda, zehirli ve değerli madde içeren 16 milyon ton elektronik atık üretiliyor. Oluşan e-atık dağlarında elden çıkarılmış televizyon, telefon, bilgisayar, monitör, e-oyuncak ve küçük araç-gereçler bulunuyor. Bu atıkların 2015 yılında 6.7 milyon tona eriştiği açıklandı.
Bu çerçevede Asya bölgesinde; nüfus artışının değil, hızla büyüyen orta sınıfın söz konusu e-atıkların artışında esas rolü oynadığı belirtiliyor. Gelir artışının, her gün yeni makinelerin üretilmesinin ve cep telefonları gibi aletlerin kısa vadeli kullanımının Asya’daki e-atık yükselişinin sebepleri olarak ortaya konuyor. Yine de, Asya’da kişi başına 3.7 kilo atık düşerken Avrupa’da 15.6 kilo düşüyor. Atıkların geri dönüştürülmesinin ise şart olduğunun altı çiziliyor.