Sera gazı salınımlarının dünya için tehlike verici boyutlara geldiği günümüzde, sera etkisinin azaltmaya çalışan birçok çalışma ulusal ve küresel çapta yürürlüğe girmektedir. Avrupa kıtası etkileri azaltmak amacıyla başlıca iki farklı yöntem geliştirmiştir. Bu yöntemler karbon vergileri ve Emisyon Ticaret Sistemi’dir.
Emisyon Ticaret Sistemi kavramı dünya üzerinde birçok ülke ve kıtada yürütülmektedir (Avrupa Birliği, Quebec, Yeni Zelanda, Kaliforniya). Dünyanın farklı yerlerinde birbirinden farklı dinamikleri olsa da bu sistem genel anlamda enerji verimliliğini, temiz ve yenilenebilir enerjiyi, emisyonlarda azaltımı teşvik etmeyi hedeflemektedir.
Sistem içindeki endüstriler belirli sera gazı emisyonu yapma sınırlarına sahiptir. Bu sınır değerlerin altında sera gazı emisyonu üretmeyi hedefleyen endüstri paydaşları bu şartı yerine getiremediği takdirde ticaret sistemine dahil olup ek tahsisat (allowance – tahsisat) satın alması gerekmektedir. ETS limit değerleri her yıl belirlenen değer daha da aşağı çekilerek emisyonların gittikçe azaltılması hedeflenir.
Avrupa Birliği ülkeleriyle ticari ilişkisi olan şirketler, belirlenen emisyon üst sınırı veya sektörlerine karşılık gelen tahsisat sahiptir (allowance = tahsisat, ödenek; 1 tahsisat = 1 ton CO2 salınımı). Firma, kendisine tanımlanan tahsisattan daha fazla CO2 veya sera gazı salıyorsa, yaptığı fazla tahsisat karşılığında piyasadan tahsisat satın alarak emisyonlarını dengelemelidir. Karbonun ton fiyatı serbest piyasa dinamiklerine göre belirlenmekte ve günlük olarak değişebilmektedir. ETS’nin ana ve büyük amacı, Yeşil Mütabakat ilkelerine uygun olarak 2050 yılına kadar iklim nötr olma hedefini ve 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarında net %55 oranında azaltım yapma ara hedefini tutturabilmektir.
Kaynak: https://www.ekolojika.com/emisyon-ticaret-sistemi/
Kaynak: https://ticaret.gov.tr/dis-iliskiler/yesil-mutabakat/ab-emisyon-ticaret-sistemi
COMMENTS