Çevre aktivistleri, Avrupa Birliği’nin soya, çikolata, et ve diğer ürünlerin tüketiminden kaynaklanan orman tahribine karşı “önemli bir adım” attığını belirtti.
Avrupa Birliği; arazilerin ve kaynakların daha iyi organize edilmesi, tedarik zincirlerini yönetilmesi gibi hükûmetlerle birlikte çalışılarak ormanları korumak hatta yeniden yeşillendirmek için yeni bir plan kurdu.
Plana göre, “Tüketiminin neden olduğu orman tahriplerinin etkisini en aza indirilecek.” Olası yeni düzenlemeler de değerlendirilecek. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na göre bitki ve hayvancılık faaliyetlerinin %36’sı orman tahribi ile ilişkilendiriliyor.
Avrupa Birliği’nin ormanlara katılımını takip etmek ve Avrupa düzeyinde STK faaliyetlerini koordine etmek üzere kurulan Fern, uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. Fern yayımladığı son açıklamasında; “Ormanlar üzerindeki etkilerin üstesinden gelmenin ne kadar ciddi olduğunu belirleyen kelimeler değil eylemlerdir.” ifadelerine yer verdi.
Fern’in kampanya koordinatörü Hannah Mowat, Avrupa Komisyonu başkanlığına seçilen Alman siyasetçi Ursula von der Leyen’e; “Şirketlerin Avrupa pazarına koydukları malların, orman tahribi veya insan hakları ihlalleriyle kirlenmediğini gösterecek yeni yasalara ihtiyacımız var.”
Avrupa Komiseri Frans Timmermans ise; “Ormanları korumadan iklim hedeflerimize ulaşamayız. Avrupa Birliği, dünyanın önde gelen ormanlarına sahip değil ancak bireysel hareketlerimizin ve politik seçimlerimizin büyük etkisi var.’’ ifadelerinde bulundu.
Dünya genelindeki ormanların %80’i, tarım veya otlak alan oluşturulması için kesilen ağaçlardan dolayı kayboldu. Gana’daki orman tahribi, kakao üretiminden dolayı %60 oranında arttı. Avrupa Birliği de bu durumdan payını, insanların yılda ortalama 8 kg’dan fazla çikolata yedikleri İngiltere, İsviçre ve Almanya gibi ülkelerden alıyor.
Ganalı bir örgüt olan EcoCare’de kampanya koordinatörlüğünü yürüten Obed Owusu-Addai; “Orman tahribinin ele alınması, Avrupa Birliği’nin talep ettiği malları göz önünde bulundurmadan mümkün değildir. Aynı zamanda, ülkelerde yaşanan orman kaybının asıl nedenine ulaşmak da gerekiyor. Yasa dışı kerestecilik ile mücadelede olduğu gibi, Avrupa Birliği ülkelerindeki orman yönetişimi ve imtiyaz tahsisi konusundaki tartışmaları başlatmak için piyasa baskısı kullanılmalıdır.” açıklamalarında bulundu.
2017 yılında The Guardian tarafından yapılan araştırma, Fildişi Sahili Cumhuriyeti’ndeki çikolata endüstrilerinin orman tahribine yol açtığı kanıtladı. Bunun üzerine kakao endüstrisi, batı Afrika’daki orman tahribini durdurmaya ve “kirli” fasulyeleri ortadan kaldırmaya söz verdi. Ancak çevre aktivistleri, bu vaadin yerine getirilmediğini ve yağmur ormanlarında yer alan ülkelerdeki on binlerce hektarlık alanın kelleşmeye devam ettiğini söylediler.