AnasayfaGenelEkonomik Kalkınma

Avrupa, veri problemlerinin üstesinden gelebilmek için yeni bir startup hızlandırıcısı sağlıyor

Avrupa, veri problemlerinin üstesinden gelebilmek için yeni bir startup hızlandırıcısı sağlıyor

Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen yeni startup hızlandırıcısı Data Pitch, yeni kurulan işletme ve kuruluşların, endüstriyel ve toplumsal zorluklara karşı sahip oldukları bilgilerin değerinin kilidini açmasına yardımcı oluyor.

Avrupa Komisyonu, önümüzdeki üç yıl içinde “veri odaklı yeniliğe” 7.1 milyon Euro gibi bir bütçe ayırdığını ve 4.8 milyon Euro’luk bir miktarı Data Pitch programı aracılığıyla doğrudan yeni kurulan şirketleri ve KOBİ’leri finanse etmeye kullanacaklarını belirtti.

Data Pitch startuplara altı ay boyunca destek sağlayacak

Data Pitch, yeni kurulan startuplara her program için altı aylık bir destek sağlayacak. Data Pitch’in sözcüsünün yaptığı açıklamada, programın Avrupa çapında çalışacağı ve yılda iki ila üç kohortu desteklemeyi hedefledikleri söylendi. Startuplar, 1 Temmuz 2017’de desteğe başvurabilecekler. Ekim ve Kasım ayında başarılı olan takımlar seçilecek ve Aralık ayında programa katılacak ilk kohort yola çıkacak.

Avrupa Komisyonu tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, “Hedefimiz, büyük organizasyonların çevik girişimlerle yakın işbirliği içinde çalışarak, yenilik yapması ve birbirlerinden öğrenmesi için, Avrupa’da güçlü bir inovasyon ekosistemi yaratmaktır” denildi.

Data Pitch’in finansman AB’nin Ufuk 2020 programından geliyor. Üç yıllık veri odaklı hızlandırıcı projesi, Southampton Üniversitesi, Açık Veri Enstitüsü, Beta-i ve Dawex tarafından geliştirilip sunulacak.

Programın göz önüne alacağı ve destekleyeceği alanlar arasında:

Akıllı Şehirler

Gıda ve tarım

Sağlık ve Refah

Perakende

Veri gizliliği

ETurizm

Finans ve Telekomünikasyon bulunuyor.

Hızlandırıcı, Pixels Camp, Angelhack, Hern HPI ve Cern’deki Liman Hackathon gibi Avrupa çapında kurulmuş olan hackathonlarla ortak çalışmayı planlıyor. Data Pitch’in finanse edebileceği projelerin çeşitleri hakkında bir fikir vermek için sözcü, Open Data Challenge Series’i model olarak çizdiğini belirtti. Bu programla ceza adaleti sistemi içinde toplumun katılımını artıracak açık veriyi kullanan hizmetler sunuluyor.

Amaç Avrupa’da veri odaklı yeni bir ekosistem yaratmak

Data Pitch ile ilgili yaptığı açıklamada, Southampton Üniversitesi’nden Profesör ve hızlandırıcı programının Proje Müdürü Elena Simperl, amacın “veri odaklı yenilik için bir Avrupa ekosistemi” yaratmak olduğunu söyledi. “Dijital çağda, büyük ya da küçük, kamusal ya da özel her organizasyon önemli bir miktarda veri üretir. Data Pitch ile kurulu bir açık veri okuma modelini alıp Avrupa ölçeğinde uyguluyoruz. 28 ülkedeki en yaratıcı girişimcilik zihninden bazılarını eşleştiriyoruz ve önemli veri zorluklarını çözmeye yardımcı oluyoruz” dedi.

Data Pitch programına başvurmak isteyen startupların

Avrupa Komisyonu’na kayıtlı olması,

250’den az çalışanı olması,

50 milyon Euro’dan daha az ciroya sahip olması,

Tekil bir şirket olması,

Ufuk2020 fonunu almaya uygun olması gerekiyor.

kaynak.