Bilim insanları dünyanın en büyük resiflerinden olan Büyük Set Resifi’nde eşi benzeri görülmemiş bir tehdit tespit etti. Araştırmacılar, Avustralya hükümetinden yaşanan duruma en üst düzeyde karşılık vermelerini istiyor.
Avustralya’nın kuzeydoğu ucunda Cape York merkezli dalgıç araştırmaları, bölgedeki mercanların %50 oranında ölüm oranına ulaştı. Resifin yapısını oluşturan organizmaların muhtemelen ölüm sebebinin okyanustaki sıcaklık artışıyla bağlantılı olduğunu açıklandı.
Mercan resifleri öldüklerinde renklerini kaybedip ağarıyorlar. Ağarma, sıcak okyanus suyunun, normalde mercan dokularının içinde yaşayan zooxanthellae olarak bilinen dokuların baskı altına alındığı zaman gerçekleşiyor. Isı kaynaklı stresin kısa sürede azalması durumunda, mercanlar toparlanabiliyor. Yoksa tüm organizmalar ölecek.
Avustralya’da yaşananlar küresel bir trendin parçası. El Nino ve iklim değişikliği nedeniyle geçen yıl dünya mercan kayalıklarının yaklaşık %12’si ağardı. Bilim insanları, bu resiflerin neredeyse yarısının sonsuza dek kaybolabileceğini tahmin ediyorlar. Okyanus sularının ısınma eğiliminin yıl boyunca devam etmesi ve bunun da tarihteki en uzun küresel mercan ağarma durumuna yol açması bekleniyor. Öte yandan bilim insanları, okyanusun ısınması ve daha asidik hale gelmesi nedeniyle mercan kayalıklarının geleceğinden daha fazla endişe duyuyorlar. Atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu fosil yakıt emisyonları nedeniyle arttıkça, okyanusa daha fazla gaz dağılıyor. Bu, suyun pH’sını düşürüyor veya daha asidik hale getiriyor; bu da resif yapılı organizmaların sert iskeletlerini yapmalarını zorlaştırıyor.