Doğal süreçte bitkileri ham petrole (benzine rafine edilmesine) dönüştürmek milyonlarca yıl sürer. Ancak, Ghent Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bunu daha hızlı yapmanın bir yolunu buldular.
Çimenleri daha çabuk parçalamak için bir çeşit ön işlem uyguladılar ve daha sonra bağırsakta bulunan clostridium bakterilerini ekleyerek, benzin ve jet yakıtının ana maddelerinden biri olan “dekan”ı (decane) ürettiler. Dekan çevreyi kirleten bir yakıt olmasına rağmen, ticari jetlerin bu yakıta ihtiyaçları var ve en az önümüzdeki on yıllık süreçte bu yakıtı kullanmaya devam edecekler. Bu yüzden de araştırmacılar, bu süreçte bu yakıtın ticari açıdan uygulanabilir olmasını sağlayacak kadar etkili olduğuna inanıyorlar.
Sistemlerinin çalışması için, ilk önce çimenleri bakterilerin kolaylıkla sindirilebileceği bir bileşkenin içerisine yerleştirdiler. Daha sonra, insan bağırsağınızdaki iyi bakterileri oluşturan zenginleştirilmiş bir tür olan clostridium bakterisi ile işleniyor. Bu fermantasyon, bira üretilen laktik asit ve türevleri için kullanılan türlere çok benziyor. Ardından bu asit, benzin ve jet yakıtının birincil bileşeni olan dekan haline dönüştürülüyor.
Belirtildiği gibi, dekan ve benzeri ürünler çok temiz yakıt değil (yakıldıklarında CO2 üretirler), ancak yine de lityum pillerden daha yüksek bir enerji yoğunluğuna sahiptirler. Bu nedenle, öngörülebilir bir gelecek için havacılığın ana akaryakıtı oluyor.
Şimdilik, bu süreçte sadece birkaç damla biyoyakıt üretilebilir, ancak araştırmacılar zamanla daha verimli olacağı ve daha fazla işle birlikte ticari olarak yapılabileceğini iddia ediyorlar. Mısırdan farklı olarak, çim hemen hemen her yerde yetişir bu nedenle ucuza yakıt dönüştürme yeteneği büyük bir adım olacağı düşünülüyor.