İspanyol araştırmacı, bir yüzyıllık bir ilacın en ölümcül hastalıklara karşı nasıl kullanılabileceğini araştırıyor.
İspanya’dan bir araştırmacı tarafından yepyeni bir amaçla; en ölümcül hastalıklara karşı, yüzyıllık bir ilacın nasıl geri kazanılabileceği araştırılıyor.
ABD’nin John Hopkins Üniversitesi yüz yıl önce ‘heparin’ molekülünü keşfetmiş; Jay Mc Lean ile William Howell bu molekülü köpeklerin kalpten trombusa (damar tıkayan pıhtı) kadar pek çok organın tedavisinde kullanmış ve başarılı olmuştu.
Bu kapsamda, Barselona Genel Sağlık Enstitüsü ve Katalunya Biyo-mühendislik Enstitüsü araştırmacısı Xavier Fernandez Busquets; heparinin dünya üzerindeki en ölümcül hastalıklara karşı savaşmada ne kadar etkili olduğunu açıkladı. İnsanoğlunun binlerce yıldır, plazmodyum parazitinin yarattığı hastalıkla yaşadığını ve birkaç on yıl önce tıptaki bir gelişmenin, yarım milyon kişinin ölümüne sebep olan bu hastalığın tedavisinde umut olduğunu ifade etti.
Şimdilerde Fernandez Busquets ve ekibi, heparini ve nanoteknolojiyi bir arada kullanarak, parazitlerin tedaviden güçlenmiş biçimde çıkmasını engellemeye çalışıyor. Araştırmalar sırasında ayrıca, bazı deniz organizmalarından alınan heparinin hasta fareler üzerinde işe yaradığı tespit edilmiş.