İklim Eylem İzleme grubu (Climate Action Tracker ), ABD Başkanı seçilen Joe Biden’in karbon planlarıyla birlikte Çin ve diğer ülkelerden gelen yeni iklim vaatlerine inceledi.
Ülkelerin verdiği taahhütlere göre, dünya sıcaklıklarındaki artışın bu yüzyılın sonuna kadar 2.1° C seviyelerinde tutulabileceği gözüküyor. Önceki tahminler, felaket etkileri olan 3° C’ye kadar ısınmayı gösteriyordu ancak uzmanlar, uzun vadeli iyimserliğin karbon salınımını azaltmak için kısa vadeli planlarla eşleşmediğinden endişe ediyorlar. On yıldan fazla bir süredir, İklim Eylem İzleyicisi’nden araştırmacılar, ülkelerin karbon kesme vaatlerinin dünyamız için ne anlama geldiğini yakından takip ediyorlar. 2009’daki başarısız Kopenhag zirvesinden sonra grup, küresel sıcaklıkların bu yüzyılın sonuna kadar 3,5°C artacağını tahmin ediyordu ancak, Dünya’nın tehlikeli ısınmasını önlemek için tasarlanan Paris iklim Anlaşması’nın 2015 yılında imzalanması önemli bir etki yarattı. Uluslararası anlaşmanın bir sonucu olarak, ülkeler yavaş yavaş fosil yakıtlardan uzaklaşmaya başladılar. Bu yılın Eylül ayında grup, dünyanın 2100 yılına kadar yaklaşık 2,7 °C’lik bir ısınmaya doğru ilerlediği sonucuna vardı. Bu rakam, Paris Paktı’nın ifadesinde yer alan 2° C hedefinin çok üzerindeydi ve bilim adamlarının 2018’de yıkıcı ısınmanın eşiği olarak onayladığı daha zorlu 1.5°C hedefinin yakınında değildi.
Peki gerçekte ne değişti?
Son üç ay içinde bazı önemli gelişmeler oldu. Eylül ayında, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping BM’ye ülkesinin 2060 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşacağını ve emisyonlarının 2030 yılına kadar zirveye ulaşacağını söyledi. İklim Eylem İzleme araştırmacılarına göre, bu, yüzyılın sonuna kadar ısınmayı 0.2 ila 0.3 °C azaltabilir. Japonya ve Güney Kore, 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşma sözü verdi. Güney Afrika ve Kanada da kendi net sıfır hedeflerini açıkladı. Diğer önemli değişiklik ise ABD’de Joe Biden’in seçilmesi.İklim değişikliği ile mücadele Biden’in gündeminin önemli bir parçası. Biden , ABD’yi 2050 yılına kadar net sıfır emisyona getireceğine söz verdi. Bu hareket, küresel sıcaklıkları 0.1 ° c ile 2100 ° C azaltacaktır.
İklim Eylem İzleme araştırmacılarının gördükleri en büyük sorun, 2030 yılına kadar karbon kullanımını kesmek için yakın vadeli planların işe yaramamasıdır. Newclimate Enstitüsü’nden Niklas Höhne,” ülkeler henüz kısa vadeli eylemlerini uzun vadeli hedeflere doğru uygun bir şekilde ayarlamadılar ” dedi. Paris anlaşmasına imza atan ülkelerin bu yıl sonuna kadar 2030 için yeni karbon kesme planlarını sunmaları bekleniyor ancak ,Suudi Arabistan, Brezilya, Avustralya, Rusya da dahil olmak üzere hala kömür kullanmaktan vazgeçmeyen bazı ülkeler hedef belirleme konusunda isteksiz duruyorlar.
Covid-19’un etkisi nasıl olacak ?
Gözlemcilere göre, ülkelerin COVID-19 krizine tepkisi, kısa vadeli harcamalarını yenilenebilir enerjiye ve artan dekarbonizasyona odaklamak için büyük bir fırsat. Santiago’daki Şili Üniversitesi İklim ve Dayanıklılık Araştırmaları Merkezi Direktörü Dr. Maisa Rojas,” pandemi sadece ülkelerin uzun vadeli hedeflerini özetlemelerine değil, aynı zamanda uzun vadeli hedeflerine ulaşmaları için doğru yola çıkmalarına da bir pencere açtı ” dedi. “Bu fırsatı kullanacak mıyız? Benim izlenimim, Avrupa Birliği de dahil olmak üzere birçok kişinin bunu kullandığıdır.”
Kaynak: BBC
COMMENTS