Birleşmiş Milletler, Güney Sudan, Somali, Nijerya ve Yemen’de artan açlık krizi riskine karşı insani yardım kuruluşları ve kalkınma kuruluşlarına 4.4 milyar dolarlık yardım çağrısında bulundu.
BM Genel Sekreteri Antonia Guterres ve BM Kalkınma Programı Yöneticisi Helen Clark, düzenlenen basın toplantısında Güney Sudan, Somali, Nijerya ve Yemen’de 20 milyondan fazla insanın kıtlıkla mücadele içinde olduğu gerçeğini vurguladı. Clark, önümüzdeki süreçte başlaması muhtemel diğer felaketleri önlemek amacıyla acil ihtiyaçlarla ilgilenen yeni ve sürdürülebilir gelecek planlamasının gerekliliğini belirtti.
Nitekim Güney Sudan’da 100 bin kişi, Nijerya’nın kuzeydoğusunda 5,1 milyon, Yemen’de, 7,3 milyon ve Somali’de 2,9 milyon kişi şu an kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya ve bu sayı her geçen gün artıyor.
Öte yandan Clark, kalkınma aktörlerinin İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi ve diğer yardım aktörleriyle birincil hedefinin zor koşullarda hayat kurtarmak gibi geleceğe yönelik bir direniş inşa etmek olduğunu da ifade etti. Bu yüzden kriz durumlarında çalışmak için alternatif bir yol da sunarak Dünya Bankası tarafından desteklenen UNICEF ve UNDP’nin Yemen’de su dağıtım ve tarımsal üretim projesi örneğini verdi.
Güney Sudan’da da UNICEF, UNDP, BM Göç Örgütü ve Gıda ve Tarım Örgütü, temel hizmetlere erişimin yeniden canlandırılmasına yardımcı olmak için bu tip iş kolları çoğaltılabilir. Clark, insanların ihtiyaçlarını karşılanmasının yanı sıra güvenli bir gelecek için sabit bir kazanç sağlamaları için de fırsatlar oluşturması gerektiğini belirtti.
Guterres ise BM’nin açlık krizi riskini azaltmasının bin kişi başına belli bir fonlama kapasitesine bağlı olduğuna işaret etti. “Kriz patlak vermeden önce tanık olduğumuz bu durumlara çözüm bulmaya çalışırsak hükümetlerin hızlanacağına ve diğer donörlerin de faaliyete geçeceğine inanıyorum” dedi.