AnasayfaEkolojiİklim Değişikliği

BM, 2023 Su Konferansı 22-24 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek

BM, 2023 Su Konferansı 22-24 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek

22-24 Mart tarihleri arasında BM Genel Merkezinde gerçekleşecek olan BM 2023 Su Konferansı, 2030 yılına kadar güvenli su ve sanitasyona evrensel erişime yönelik ilerlemeyi hızlandırmak için neler yapılması gerektiği konusunda toplanıyor. 

Konferans hakkında bilinmesi gereken beş önemli madde; 

  1. Küresel bir su kriziyle karşı karşıyayız

Su, insan refahı, enerji ve gıda üretimi, sağlıklı ekosistemler, cinsiyet eşitliği, yoksulluğun azaltılması ve daha fazlası için gereklidir. Ancak şu anda küresel bir su kriziyle karşı karşıyayız. Dünya çapında milyarlarca insan hala suya erişemiyor. Her yıl 800.000’den fazla insanın doğrudan güvenli olmayan su, yetersiz sanitasyon ve kötü hijyen uygulamalarından kaynaklanan hastalıklardan öldüğü tahmin edilmektedir.

Bu değerli kaynağa olan talep artmaya devam ediyor: yaklaşık dört milyar insan yılın en az bir ayında şiddetli su kıtlığı yaşıyor. Hayatın pek çok yönü için çok önemli olan su ile, 2030 yılına kadar herkesin bu temel kaynağa eşit şekilde erişebilmesini sağlamak için suyun korunmasını ve uygun şekilde yönetilmesini sağlamak önemlidir.

  1. Su ve iklim ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır

Artan sellerden, öngörülemeyen yağmur yağışlarından ve kuraklıklardan, iklim değişikliğinin su üzerindeki etkileri artan bir oranda görülebilir ve hissedilebilir. Bu etkiler, sürdürülebilir kalkınmayı, biyolojik çeşitliliği ve insanların su ve sanitasyona erişimini tehdit ediyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) Suya İlişkin İklim Hizmetlerinin Son Durumu raporuna göre, suyla ilgili tehlikeler endişe verici bir oranda arttı. 2000 yılından bu yana seller yüzde 134, kuraklıkların süresi ise yüzde 29 arttı.

Ancak su, iklim değişikliği için de önemli bir çözüm olabilir. Turbalıklar ve sulak alanlar gibi ortamlar korunarak karbon depolaması iyileştirilebilir, sürdürülebilir tarım uygulamalarının benimsenmesi tatlı su kaynakları üzerindeki stresin azaltılmasına yardımcı olabilir ve su temini ve sanitasyon altyapılarının iyileştirilmesi, gelecekte herkesin hayati kaynaklara erişimini sağlayabilir.

Su, iklim politikalarının ve eylemlerinin merkezinde olmalıdır. Sürdürülebilir su yönetimi, dayanıklılık oluşturmaya, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeye ve toplumları ve ekosistemleri korumaya yardımcı olabilir. Sürdürülebilir, uygun fiyatlı ve ölçeklenebilir su çözümleri bir öncelik haline gelmelidir.

  1. Kırk yıl sonra, cesur yeni taahhütler masada

BM 2023 Su Konferansı, BM Ekonomik ve Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı (DESA) Li Junhua’nın sözleriyle “harekete geçmek ve suyu çevreleyen geniş çaplı sorunları ele almak” için ortak eyleme karar vermek için çok önemli bir an olacak. etkinliğin Genel Sekreteri.

Konferans, daha adil bir gelecek için BM’nin 2030 Gündemi’nin 6. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi; herkes için güvenli su, sanitasyon ve hijyene erişimin sağlanması.

Konferansın ana çıktılarından biri, suyla ilgili tüm gönüllü taahhütleri içerecek ve ilerlemelerini takip edecek olan Su Eylem Gündemi olacaktır. Gündem, Üye Devletleri, paydaşları ve özel sektörü günümüzün su sorunlarına yönelik acil eylemlerde bulunmaya teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

  1. Beş temel alana odaklanmak

Konferans, önemli su alanları için eylemi güçlendirmek ve hızlandırmak için beş “etkileşimli diyalog” içerecek.

Beş etkileşimli diyalog şunlardır:

  1. Sağlık için Su: Güvenli içme suyuna, hijyene ve sanitasyona erişim.
  2. Sürdürülebilir Kalkınma için Su: Suya, Su-Enerji-Gıda Bağlantısına ve Sürdürülebilir Ekonomik ve Kentsel Kalkınmaya Değer Vermek.
  3. İklim, Direnç ve Çevre için Su: Kaynaktan Denize, Biyoçeşitlilik, İklim, Direnç ve Afet Riskinin Azaltılması.
  4. İşbirliği İçin Su: Sınır Ötesi ve Uluslararası Su İşbirliği, Sektörler Arası İşbirliği ve 2030 Gündemi Boyunca Su.
  5. Su Eylemi On Yılı: BM Genel Sekreteri’nin Eylem Planı da dahil olmak üzere, On Yılın hedeflerinin uygulanmasının hızlandırılması.

 

  1. Nasıl dahil olabilirsiniz?

Su herkesi etkileyen kritik bir konudur. BM Üye Devletleri, hükümetler ve paydaşlar kendi su taahhütlerini vermeye hazırlanırken, BM herkesi kendi adımlarını atmaya çağırıyor. Küçük veya büyük herhangi bir eylem, SDG 6’nın amaç ve hedeflerine ulaşılmasına yönelik değişimi ve eylemi hızlandırmaya yardımcı olabilir.

İşte günlük rutinlere dahil edilebilecek bazı basit eylemler:

  • Daha kısa duşlar alın ve evinizdeki su israfını azaltın. Evsel atık suyun yüzde 44’ü güvenli bir şekilde arıtılmadığından, daha kısa duş almak bu değerli kaynağı korumanın harika bir yoludur. 
  • Yerel nehirlerin, göllerin veya sulak alanların temizliğine katılın. Bir ağaç dikin veya kendi su bahçenizi yaratın. Bu eylemler, su ekosistemlerini kirlilikten korumaya ve sel riskini azaltmaya ve suyu verimli bir şekilde depolamaya yardımcı olabilir.
  • Tuvaletler, sanitasyon ve adet görme arasındaki kritik bağlantı hakkında farkındalığı artırın. Yerel toplumunuzda, okulunuzda veya iş yerinizde konuşmalar başlatarak tabuları yıkın.

Kaynak: UN

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: