COP21 İklim Değişikliği Zirvesi bugün Paris’te başladı. Peki bu zirve hakkında bilinmesi gerekenler neler?
Yılda bir kez toplanan COP’un (Conference of the Parties – Taraflar Konferansı) yirmi birincisi bu yıl Paris’te toplandı. Katılımcı ülkeler, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (United Nations Framework Convention on Climate Change – UNFCCC) tarafları olmakla birlikte, zirve hakkında bilinmesi gereken 5 konu bulunuyor.
- COP’ların ilki 1995 yılında Berlin’de, UNFCCC ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. Buna toplamda 196 ülke katılmıştır.
UNFCCC 1992 yılında Rio de Janeiro’da (Brezilya), Rio Dünya Zirvesi’nde oluşturulmuştur. Burada ülkeler, küresel ısınmanın durdurulması gerektiğini kabul etmişlerdir. Bu bağlamda, iklim değişikliğine dair önemli meselelerin tartışılması ve bir yol haritası çıkarılması amacıyla iki hafta boyunca görüşmeler sürmüştür.
- COP her yıl gerçekleştiriliyor olsa da, bu yılki COP21 öncekilerden farklıdır. Tüm devletler Paris’te, iklim anlaşmasını kabul etmek üzere bir araya gelmişlerdir.
Önceki COP’lar, bu yıl kabul edilecek anlaşmanın somut çıktılarını oluşturmaya yaramıştır. Paris’te buluşan 180 devlet, sera gazı emisyonunu azaltmak ve birçok başka sorumluluğu kabul edecektir.
- Anlaşmanın, bütün devletleri kapsaması şart koşulmaktadır.
Tüm devletlerin söz konusu anlaşmayı kabul etmesi gerekmektedir. Ülkelerin bu çerçevede, kendi ülkelerinde şeffaflık ilkesine ve hesap verebilirlikte yüksek standartlara uygun olarak uzun vadeli uygulamalara geçmeleri beklenmektedir. Ayrıca, düşük karbonlu kalkınmaya yönelik finansal ve teknik destekleri harekete geçirmeleri gerekmektedir.
- Dünya artık buna hazır, şimdi hareket vakti.
Dünya üzerindeki tüm ülkeler iklim değişikliğinin farklı sonuçlarından etkilenmektedir. Bunlara örnek; güçlü fırtınalar, yangınlar, sel taşkınları, deniz ve sıcaklık seviyelerinin fazlaca yükselmesi, halk sağlığını, devlet ekonomisini ve ulusal güvenliği tehdit etmektedir. Dolayısıyla, artık somut adımlarla harekete geçme zamanı gelmiştir.
- Paris buluşması bir son nokta değil, dönüm noktasıdır.
Paris’te gerçekleşmekte olan İklim Değişikliği Zirvesi çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bugünden itibaren söz konusu ülkelerin belirli aralıklarla bir araya gelerek teknoloji alanındaki gelişmeler (örneğin, düşük karbon ve güneş enerjisi teknolojileri) ve piyasa değişikliklerine yönelik paylaşımlarda bulunmaları gerekmektedir.