AnasayfaKalkınmaEkonomik Kalkınma

Dr. Ali Ercan Özgür, İzmir İktisat Kongresi’nde afet döneminde yapılan çalışmaları aktardı

Dr. Ali Ercan Özgür, İzmir İktisat Kongresi’nde afet döneminde yapılan çalışmaları aktardı

İhtiyaç Haritası kurucu ortağı Dr. Ali Ercan Özgür, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında İhtiyaç Haritası’nın afet döneminde yaptığı çalışmaları aktardı.

“İhtiyaç Haritası’nı, Türkiye’de unutulan kooperatifçilik kültürü temelinde oluşturduk.”

İhtiyaç Haritası’nın nasıl hayata geçtiğinden bahseden yönetişim ve bölgesel kalkınma uzmanı Özgür sözlerine, “İhtiyaç Haritası kar amacı gütmeyen bir yardımlaşma kooperatifi. Kooperatiflerin düşüş evresine geçtiği anda dijital ve sosyal bir kooperatif kurma fikriyle ortaya çıktık. Dünyada da bunun yeni bir akım olduğunu fark ettik.” şeklinde devam etti.

“İmece bizim Anadolumuzun kültürü, yardımlaşma kültürü, hep olan bir şey.”

İmece’nin Anadolu kültürü olduğunu vurgulayan Özgür, İhtiyaç Haritası’nın online bir imece olduğunu belirtti. “Maalesef son yıllarda hiyerarşik, siyasetin içinde olduğu bir yapıydı. Biz bunu kuran insanlar olarak ihtiyaç sahibi ve destekçileri hiyerarşik olmayan, şeffaf, mahalle kültürüne dayalı bir düzlem haline getirmek için çabaladık.” şeklinde konuşan Özgür, konuşmasına “Apartmanda diyaloğumuzu kaybettik. Bir yandan yeni medyanın, sosyal medyanın çok hızlı çalıştığı bir dünyada yalnız ama sosyal varlıklara dönüştük. Biz ise imece kültürünün yeniden hatırlanacağı, afet döneminde sadece paranın değil aynı zamanda dayanışmayı, sosyal birliktelikleri, dayanışma kültürünü yeniden var etmekle ilgili bir çabamız oldu.” ifadelerini ekledi.

Bu anlamda İhtiyaç Haritası’nın buluşturucu ve destekleyici bir harita olduğunun altını çizdi.

“İzmir bu konuda her zaman bu vizyonun öncüsü oldu.”

İzmir’in bu konuda her zaman Türkiye’nin öncüsü olduğunu belirten Özgür, İzmir depreminde Tunç Soyer’in desteğiyle “Bir Kira Bir Yuva” projesini İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle beraber hayata geçirdiklerini ve projenin çok etki gördüğünü sözlerine ekledi. Çadır kentler ve konteyner kentlerin zaman alan uygulamalar olduğunu vurgulayan Özgür, “Bir Kira Bir Yuva” projesi sayesinde evi boş olanları ve kira desteği vermek isteyenleri ihtiyaç sahipleriyle kısa süre içerisinde buluşturan bir sistem oluşturduklarına değindi.

“Umutlu olmak için daha çok çalışmaya ihtiyacımız var.”

Özgür konuşmasını, “Çocuklara, gençliğe ve kendimize güvenmeye ihtiyacımız var. Bunu yapabilmek için de katılmaya, gönüllü olmaya, parçası olmaya ihtiyacımız var. Mevcut mekanizmalar var. Umutsuz olmaya gerek yok. Umutlu olmak için daha çok çalışmaya ihtiyacımız var.” sözleriyle noktaladı.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: