Hava kirliliği, çevreye ve insan sağlığına verdiği zararların yanı sıra her geçen yıl dünyaya trilyonlara mal oluyor. Dünya Bankası’nın son verilerine göre hava kirliliğinin 2015 yılındaki maliyeti 5 trilyondan fazla ve bu da ülkelerin iş gücünü azaltıp, refah seviyesini düşürüyor.
Hava kirliliğini engellemek ve neden olduğu zararları telafi etmek için en çok para harcayan ülkeler başında ise Çin birinci sırada geliyor.
En son verilere göre Çin, yıllık gayri safi milli hasılasının neredeyse %10’unu hava kirliliği yüzünden harcıyor. Hindistan, Sri Lanka ve Kamboçya ise gayri safi milli gelirlerinin %8’ini hava kirliliği için harcayarak Çin’i ikinci sırada takip ediyor.
Doğu ve Güney Asya’da hava kirliliği yüzünden yaşanan maddi kayıplar, gayri safi milli gelirin %7.5’ine eşdeğer geliyor.
Hava kirliliğinden kaynaklı hastalıklardan ve ölümlerden dolayı iş gücü ve refah düzeyi düşen ülkeler elbette sadece fakir ülkeler değil. Amerika, İngiltere ve Almanya gibi gelişmiş ülkeler de her yıl hava kirliliği yüzünden milyon dolarlar harcıyorlar.
Hava kirliliğinin neden olduğu prematüre doğumlardan kaynaklı ölümler, kanser ve bulaşıcı hastalıklardan sonra en çok ölüme neden olan durum olarak geçiyor.
Zimbabve, Malavi ve Merkez Afrika Cumhuriyeti ise dünyanın en ez hava kirliliği olan ülkeleri arasında yer alıyor. En düşük hava kirliliği olan ülke ise Liberya.
Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınma Başkan Yardımcısı Laura Tuck, tüm bu verilere dayanarak hava kirliliğinin temel insan refahını etkilediğini ve ekonomik büyümeyi kısıtladığını vurguluyor.