Dünyamız bize nefes alabilme ve yaşam alanı özgürlüğü sunan tek gezegendir.
Dünyanın sürdürülebilirliği demek belli bir süre insan neslinin de sürdürülebilirliği anlamına gelmektedir. İnsan neslinin daha erken bir zamanda tükenmemesi adına bilinçsiz kaynak tüketimleri ve fazla karbon salınımları ile hava, toprak ve suya verdiğimiz zararların önüne geçilmeli, bitki ve hayvan türlerinin nesillerinin tükenmemesi için çalışmalar yapmalıyız.
Bu tür çalışmalar yapmadığımız takdirde insan nesli için son her gün biraz daha yakın olmaktadır. Yeryüzündeki doğal kaynakların tüketimi ve tahribi ile birlikte insan ırkı, kuraklık ve açlık içerisinde kendi neslinin tükenmesine göz yummak zorunda kalacaktır. Bu noktadan sonra insan nesli tükenecek ve dünya ayakta kalmanın yolunu tüketici bir nesil yeryüzünde olmadığı sürece bulacaktır.Yeni bir canlı hayatı ve bitki örtüsünün oluşumu yüzyıllar içerisinde başlayacak ve hayat dünya için devam edecektir.
İnsanlar bu sonun daha geç gelmesi adına yıllardır çeşitli çalışmalar yapmaktadır ve bu amaçla çeşitli uluslararası örgütler kurmuştur.
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği
Dünya Korunma Birliği ya da Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) doğal kaynakların korunması amacı ile 1948 yılında İsviçre, Gland’de kurulmuş olan uluslararası bir organizasyondur.
IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1200’ün üzerinde Hükümet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü bir araya getirmekte ve doğal hayatın bütünlülüğü ve çeşitliliğinin korunması, doğal kaynakların adil ve ekolojik olarak sürdürülebilirliğinin sağlanması amacı ile toplumları bilinçlendirme faaliyetleri göstermektedir.
Kuruluş, çevre ve doğanın korunması ve sürdürülebilir çevre yönetiminin sağlanmasına yönelik uluslararası çabaları organize etmekte, “clearinghouse” olarak işlev görerek, doğanın korunmasına yönelik politikaların geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır.
WWF – Dünya Doğayı Koruma Vakfı ve Londra Zooloji Derneği’nin ortaklaşa hazırladığı ‘Yaşayan Gezegen 2018 Raporu” ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.