5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü, İhtiyaç Haritası’nın gönüllülük alanındaki önemli bir adımını duyurmak için özel bir etkinliğe sahne oldu. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen Gönüllüler Haritası Ön Lansmanı, İhtiyaç Haritası gönüllülerini, paydaşlarını ve destekçilerini bir araya getirdi. Etkinliğe ev sahipliği yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Enerji Müzesi’nde gerçekleşen ön lansmanda, İhtiyaç Haritası’nın 10 yıllık gönüllülük yolculuğu, iyilik için teknoloji uygulamaları ve yeni nesil gönüllülüğün önemi vurgulandı.
Gönüllülük Programları Direktörü Birbey Kılınçcı’nın sunuculuğunda gerçekleşen etkinlikte İhtiyaç Haritası Genel Müdürü Sait Beyazyürek, lansmanın açılış konuşmasında İhtiyaç Haritası’nın da içinde yer aldığı ekosistemi tanıtarak, gönüllü ağı ve gerçekleştirdiği gönüllülük faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. İhtiyaç Haritası’nın kurulduğu günden bu güne 430’un üzerinde paydaş STK ve 15 bin gönüllüye ulaştığını belirtti. Beyazyürek, sosyal sorumluluk projelerinde gönüllülüğün ne denli kritik bir rol oynadığını ve bu Gönüllüler Haritası sayesinde daha fazla kişiye ulaşılmasının amaçlandığını belirtti.
Etkinliğin açılış konuşmalarını gerçekleştiren İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Itır Erhart ve TBMM Üyesi Suat Özçağdaş ise yaptıkları konuşmalarda gönüllülüğün toplumların gelişimine katkısını vurguladı. Her iki konuşmacı da gönüllülerin, yalnızca insani yardım alanında destekte bulunmakla kalmayıp, aynı zamanda toplumsal sorunların çözümüne katkıda bulunarak daha adil ve sürdürülebilir bir dünya kurmada önemli bir rol oynadıklarına dikkat çekti.
Gönüllülük Programları Uzmanı Bahadırhan Gökmen’in yürüttüğü yeni nesil gönüllülük oturumunda katılımcılarla ihtiyaçlar ve çözüm önerileri üzerine konuşuldu.
İhtiyaç Haritası’nın Teknoloji Departmanı tarafından geliştirilen Gönüllüler Haritası, Teknoloji Departmanı Genel Müdür Yardımcısı Özge Acar ve Web Geliştirici Barış Demirdöken tarafından tanıtıldı.
Özge Acar, Gönüllüler Haritası hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“Gönüllüler Haritası, hem rutin çalışmalarda hem de afet ve kriz durumlarında gönüllü ihtiyaçlarının hızlı ve etkili bir şekilde karşılanmasını sağlayan bir platformdur. Eğitim, sağlık, teknoloji, kültür ve sanat gibi birçok alanda yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik eden bu platform, gönüllü ihtiyacı olan kurum ve kuruluşlar ile gönüllü olmak isteyen bireyleri bir araya getirerek toplumsal dayanışmayı güçlendirmektedir.”
Gönüllüler Haritası, 18 yaşını doldurmuş ve gönüllülük yapmak isteyen bireyleri, gönüllü ihtiyacı olan kurum ve kuruluşlarla buluşturmayı hedefliyor. Harita tabanlı yaklaşım sayesinde, gönüllüler, kurumlar ve projeler haritada listelenerek bir araya getiriliyor. Tüm gönüllülük faaliyetlerinin haritalandırılmasıyla, özellikle afet ve kriz dönemlerinde Gönüllüler Haritası’nın önemli bir kolaylaştırıcı rol oynayacağı düşünülüyor.
Geniş kapsamlı coğrafi bilgi sistemi temelli yapısı ve teyit edilmiş veriyle çalışacak olan Gönüllüler Haritası, sade ve kullanıcı dostu arayüzü ile gönüllülere ve kuruma kolay erişim sağlayacak.
Gönüllüler Haritası, Dünya Gönüllüler Günü’nde ön lansmanı ile duyurulmasının ardından, yeni nesil gönüllülüğe de yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyor. Bu projeyle birlikte, gönüllülük süreçlerinin hem bireyler hem de kurumlar için daha kolay ve verimli hale gelmesi sağlanarak, yardımlaşma ve dayanışma kültürünün daha da güçlendirilmesi hedefleniyor.
Beta sürümü yayınlanan Gönüllüler Haritası, yakında geliştirmelerini tamamlayarak lansmanını gerçekleştirmeyi; gönüllü ihtiyacı olan kurum ve kuruluşlarla, gönüllü olmak isteyen bireyleri buluşturmaya başlamayı hedefliyor.
COMMENTS