AnasayfaEkolojiİklim Değişikliği

Dünya Okyanuslar Günü, ‘yaşamın temelini’ koruma ihtiyacının altını çiziyor

Dünya Okyanuslar Günü, ‘yaşamın temelini’ koruma ihtiyacının altını çiziyor

Küresel balık stoklarının üçte birinden fazlası sürdürülemez seviyelerde hasat ediliyor – insan faaliyetinin Dünya yüzeyinin yüzde 70’inden fazlasını kaplayan okyanuslara nasıl zarar verdiğinin sadece bir örneği.

BM Genel Sekreteri António Guterres, Perşembe günü Dünya Okyanuslar Günü münasebetiyle yayınladığı mesajda okyanusları korumak için daha fazla eylem çağrısında bulundu.

“Okyanus yaşamın temelidir. Soluduğumuz havayı ve yediğimiz yiyecekleri sağlar. İklimimizi ve hava durumumuzu düzenler. Okyanus, gezegenimizin en büyük biyolojik çeşitlilik deposudur” dedi.

Bu faydaların yanı sıra okyanus, toplulukları, refahı ve sağlığı sürdüren kaynaklar da üretir. Dünya çapında, bir milyardan fazla insan tek başına ana protein kaynağı olarak balığa güveniyor.

“Okyanusun en iyi arkadaşı olmalıyız. Ama şu anda insanlık onun en büyük düşmanı” diyerek kanıtlara işaret etti.

BM başkanı, insan kaynaklı iklim değişikliğinin gezegeni ısıttığını, hava durumu modellerini ve okyanus akıntılarını bozduğunu ve deniz ekosistemlerini ve orada yaşayan türleri değiştirdiğini söyledi.

Deniz biyoçeşitliliği de aşırı avlanma, aşırı sömürü ve okyanus asitlenmesinin saldırısı altında, balık stokları tükeniyor ve kıyı suları kimyasallar, plastikler ve insan atıklarıyla kirleniyor.

“Ancak bu yılki Dünya Okyanuslar Günü bize gelgitlerin değişmekte olduğunu hatırlatıyor” dedi.

Guterres, geçen Aralık ayında ülkelerin on yılın sonuna kadar kara, deniz ve kıyı alanlarının yüzde 30’unu korumak ve yönetmek için iddialı bir küresel hedef benimsediklerini hatırlattı.

Geçen yıl aynı zamanda balıkçılık sübvansiyonları konusunda dönüm noktası niteliğinde bir anlaşmaya ve Portekiz’in Lizbon kentinde dünyanın daha olumlu adımlar atmaya karar verdiği BM Okyanus Konferansı’na da sahne oldu.

Plastik kirliliğini sona erdirmek için küresel, yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma için müzakereler şu anda devam ediyor ve Mart ayında ülkeler, ulusal yetki alanı dışındaki alanlarda deniz biyoçeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımına ilişkin tarihi Açık Deniz Anlaşması’nı kabul etti.

Guterres, “Bu girişimlerin büyük vaadini gerçekleştirmek, toplu taahhüt gerektirir” dedi.

“Bu Dünya Okyanuslar Günü, harekete geçmek için zorlamaya devam edelim. Bugün ve her gün önceliği okyanusa verelim.”

Bugün okyanusu çözümün bir parçası olarak görmeden çözülebilecek iklim değişikliği, gıda güvenliği veya yoksulluk gibi tek bir küresel sorun yok.

Perşembe günkü Dünya Okyanuslar Günü öncesinde BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) mesajı bu.

Okyanus, halihazırda dünya çapında bir milyardan fazla insan için ana protein kaynağı ve artan küresel nüfusu beslemeye yardımcı olacak birçok fırsat sunuyor.

FAO’nun Balıkçılık ve Su Ürünleri Politikası ve Kaynakları Direktörü Manuel Barange, su ürünleri yetiştiriciliğinin (balık ve su bitkileri yetiştiriciliği) hızlı gelişiminin altını çizdi:

“Su ürünleri yetiştiriciliği, neredeyse otuz veya kırk yıl öncesinden, şimdi avlanma balıkçılığıyla hemen hemen aynı üretime kadar, son beş yılda en hızlı büyüyen gıda üretim sistemi olmuştur” dedi.

“Su ürünleri yetiştiriciliğinin bugünden bu on yılın sonuna kadar yaklaşık yüzde 25 büyümesini bekliyoruz.”

FAO, açlığa ve yetersiz beslenmeye yönelik çözümün bir parçası olarak suda yaşayan gıdaları destekleyen bir Mavi Dönüşüm Girişimi’ne öncülük ediyor.

Girişim, balıkçılığın etkin ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini ve su ürünleri değer zincirinin tüketici için şeffaf olmasını sağlamayı amaçla.

Ajans, yaklaşık 600 milyon insanın geçim kaynakları için balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğine bağlı olduğunu söylüyor.

Kaynak: UN

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: