Her yıl yaklaşık 77 milyon kişi kırsal bölgelerden şehirlere göç ediyor. Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan Dünya Şehirler Raporu’na göre nüfusu 10 milyondan fazla olan mega şehirlerin sayısı son 20 yılda iki kat artış gösterdi.
1995 yılında 14 mega şehir bulunurken 2016 yılında bu sayı 29’a yükseldi. Günümüzde dünya nüfusunun %54’ü şehirlerde yaşamını sürdürüyor. 1950 yılında %29 oranında olan şehirleşme oranı 1995 senesinde %49’a yükseldi ve aynı zamanda küresel karbon emisyonu da yaklaşık %500’lük bir artış yaşadı.
Birleşmiş Milletler’e göre şehirleşme oranı arttıkça kişilerin yaşam kalitesi ve üretkenliği artıyor. Ayrıca şehirlerdeki farklı istihdam seçenekleri de bireylerin işsiz kalmasının önüne geçerek yoksulluğun azalmasına destek sağlıyor.
Aşağıdaki Birleşmiş Milletleri tarafından hazırlanan harita küresel şehirleşme oranlarını ve şehirlerin tahmini nüfuslarını gösteriyor. Harita üzerinde kırmızı nokta olarak belirtilen şehirlerin nüfusu 10 milyon, turuncu nokta olarak belirtilen şehirlerin nüfusu 5 ile 10 milyon arasında olarak belirtiliyor. Yeşil noktalar ise nüfusun 1-5 milyon arasında olduğu şehirleri gösteriyor. Haritaya göre nüfusu 10 milyon ve daha fazla olan şehirlerin çoğu Asya kıtasında bulunuyor.