Dünyanın ilk kuantum telekomünikasyon uydusu Çin tarafından başarıyla fırlatıldı.
Çin, “Micius” adı verilen dünyanın ilk kuantum telekomünikasyon uydusunu başarıyla fırlattı. Yörüngeye oturan Micius uydusu, yeryüzünden 500 kilometre yukarıda en az iki yıl görev yapacak. Çok kapsamlı kuantum iletişim testleri yapacak olan uydu, Çin’in 2030’da kurmayı hedeflediği küresel kuantum telekomünikasyon ağı çalışmalarının bir parçası olacak.
Hacklenmesi imkansız bir şifreli komünikasyon sistemi inşa etmek için parçacık fiziği gücünü kullanmayı amaçlayan Çin, 16 Ağustos Salı günü ‘Micius’ isimli bir kuantum uydusunu başarıyla fırlattı. Ülkenin kuzeyinde bulunan Ciuçüen Uydu Fırlatma Merkezi’nden Uzun Yürüyüş 2D (Long March) taşıyıcı roketiyle fırlatılan Micius adlı kuantum telekomünikasyon uydusu, yörüngeye oturdu.
Dünya yüzeyinden 500 kilometre yukarıda en az iki yıl görevde olacak 631 kilogram ağırlığındaki uydu, mantık felsefesi alanında en eski üç sistemin kurucularından biri olan ve Micius olarak bilinen Çinli filozofun adını taşıyor.
Hedef; siber güvenliği arttırmak
Çin dışında Avusturya, Singapur, Almanya, İngiltere, Kanada ve İtalya’nın da kuantum telekomünikasyon teknolojisi çalışmaları bulunuyor. Kuantum uydu çalışmalarına 2011 yılında başlayan Çin, bu projeyle siber güvenliği artırmayı hedefliyor.