Bilgisayar Bilimi ve yapay zeka araştırmacıları bir araya gelerek insan duygularını tespit edecek bir cihaz geliştirdi.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (Massachusetts Institute of Technology (MIT) Computer Science and Artificial Intelligence Lab – CSAIL) araştırmacıları tarafından, insan duygularını algılayabilen bir cihaz geliştirildi.
EQ-Radio adındaki bu cihaz, radyo frekansları algılıyor ve buradan elde edilen frekans dalgaları ölçülerek bireyin nefes ve kalp ritmi ölçülüyor. Ardından, bu veriler fiziksel ve duygusal faktörleri birleştirmeyi sağlayan algoritma programına yükleniyor ve bireyin hangi durumda (üzgün, kızgın, keyifli veya neşeli) olduğunu gösteriyor.
MIT ekibi bu kapsamda 12 gönüllü üzerinde test gerçekleştirdi. Ekip, söz konusu bireylerin cihaza üç-dört adım mesafede durmalarını ve belli bir duyguyu hissettirecek kişisel bir anıyı hatırlamalarını istemiş. Test sonucunda veriler %87 oranında doğru çıkmış. Araştırmacı ekip, kalp ve nefes ritimlerinin bir insanın duygusal durumunu açıklayan en büyük faktör olduğunu açıkladı; nefes maskelenebilir olsa da, kalp atışlarının maskelenemeyeceğini ifade etti.