Geçtiğimiz Eylül ayında Güney Avustralya’da yaşanan fırtına, 24 saati bulan elektrik kesintisine yol açmış ve on binlerce ev elektriksiz kalmıştı.
Elon Musk, Güney Avustralya’ya yardım etmek için dünyanın en büyük lityum iyon pilini inşa etme sözü vermişti. Musk’ın batarya çiftliği, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklardan büyük miktarda enerji depoluyor ve kullanım yüksek olduğunda bu enerjiyi gerekli şebekeye yönlendiriyor.
Musk, üretim süresi konusunda çok iddialıydı hatta Twitter’da Avustralyalı girişimci Mike Cannon-Brookes ile bu konuda bahse girmişti. Musk, Avustralya Hükümeti ile kontratın imzalanmasının ardından projenin 100 günlük süreyi aşması durumunda, proje maliyetini üstleneceğini duyurmuştu ve anlaşma imzaladıktan sonra geri sayım 2017 yılının Eylül ayı sonunda başladı. Tüm bu süreçlerin ardından Musk, 100 günlük son teslim tarihinin çok altında, yaklaşık iki ay içinde projeyi bitirdi.
Tesla’nın, Güney Avustralya eyaletinde Fransız enerji şirketi Neoen ile iş birliğinde yapımını tamamladığı pil 1 Aralık’tan itibaren test edilmeye başladı. Bu sayede devasa tesis, bölgedeki yenilenebilir enerjiyi üretecek, depolayacak ve 100 megawattlık kapasitesi ile 30 bin eve güç sağlayabilecek.