Erzincan İliç’te 13 Şubat saat 14.30’da Anagold Çöpler Altın Madeni işletmesinde toprak kayması meydana geldi, en az 9 işçiyle iletişim kesildi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan’da maden ocağındaki toprak kaymasının ardından bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339’u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personelin görev yaptığını söyledi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, olay yerine 10 ambulans ve 3 UMKE ekibinin, 2 acil müdahale aracının görevlendirildiğini, tam donanımlı acil müdahale ünitesi kurulduğunu duyurdu.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Erzincan’daki maden ocağında meydana gelen toprak kayması sebebiyle yürütülen arama kurtarma çalışmalarına, 3’üncü Ordu Komutanlığının da destek verdiğini duyurdu.
“Kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp”
Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanından yamaç üzerinde önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi meydana geldiğini belirten Bakan Yerlikaya, “Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplarda 10 milyon metreküp olduğu, bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket ettiği ve hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor.” dedi.
Söz konusu madene 2022 yılında siyanür sızıntısı nedeniyle en üst sınırdan çevreyi kirletme cezası kesilmişti.
Maden Mühendisleri Odası’nın eski başkanı Mehmet Torun, maden ocağıyla ilgili yıllardır pek çok uyarı yaptıklarını ancak dikkate alınmadığını belirtiyor: “Erzincan’da aktif bir fay hattı üzerinde olan ve Fırat Nehri’ne kuş uçuşu 300 metre mesafede bulunan bir altın işletmesinin çok tehlikeli olduğunu söylemiştik. Bu felaket göz göre göre gerçekleşti. İki yıl önce de siyanür sızıntısı olduğunda bir ceza kesildi ancak cezadan sonra şirket hemen iki kat kapasite artışına gitti.”
Fırat Üniversitesi Rektörü ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Feyzi Bingöl, durumun çevre felaketine yol açabileceğini belirterek bölgedeki vatandaşların mutlaka uyarılması gerektiğini söyledi:
“Madenden çıkan malzeme, alttan yukarıya doğru kademli olarak birikmesi gerekirken öyle bir birikme yok. Ağırlığa bağlı olarak yaşadığımız felakete neden oldu. Bunun içerisinde elbette ki kimyasal tozlar var. Bunun önüne kısa sürece geçilemez. Oradaki vatandaşların mutlaka uyarılması gerekir. Yakın olan yerlerin çok fazla dışarı çıkmaması gerekiyor.”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan İliç’te maden ocağında meydana gelen toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapaklarının kapattırıldığını bildirdi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturmanın başlatıldığını ve dört cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini duyurdu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kazayı araştırmak için bölgeye üç başmüfettiş ve bir müfettiş gönderdiklerini açıkladı.
Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel de bölgeye bir heyet göndereceklerini, bulgularını kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.
Kaynaklar:
COMMENTS