Mashable, Birleşmiş Milletler’in New York merkezinde, dünyayı daha yeşil bir yer haline getirmek için çalışan iki genç aktivist “Noura Berrouba” ve “Alexandria Villaseñor” ile röportaj gerçekleştirdi. 25 yaşındaki Berrouba, Avrupa Gençlik Parlamentosu’nun yönetim organında hizmet veriyor. 13 yaşındaki Villaseñor ise Greta Thunberg’in #FridaysForFuture hareketinden esinlenerek New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’ne doğru cuma günleri birçok yürüyüş düzenledi.
İşte genç aktivistlere göre, daha yeşil bir gelecek elde etmek için izlenmesi gereken üç adım;
1.İklim değişikliği hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin!
Villaseñor’un 2018 yılında ailesi ile birlikte gerçekleştirdiği Kaliforniya ziyareti esnasında, eyalet tarihinin en büyük orman yangını olan “Camp Fire” başladı. Astım hastalığı olan genç aktivist, yangının yaşandığı bölgeden 1 saat uzaklıkta olmasına rağmen havanın fazlasıyla değişmesinden etkilendi ve New York’a erkenden geri dönmesi gerekti.
Villaseñor: “New York’a döndüğümde, Kaliforniya’daki yangını iklim değişikliğine bağladım. Çünkü iklim değişikliği bu yangınları körüklüyor.” açıklamalarını yaptı.
Hemen sonrasında iklim değişikliğine karşı neler yapabileceğini araştırmaya başladı. Röportaj esnasında ise araştırma yapmak için güvenilir kaynaklar arayan gençlere; Michael E. Mann, Katharine Hayhoe, Kate Marvel ve Peter Kalmus gibi önemli iklim bilimcilerinin çalışmalarını takibe almalarını önerdi. Berrouaba da benzer şekilde bilginin aktarılmasının önemine dikkat çekerek, eğitimin buradaki rolünü vurguladı.
Berrouba: “Gençlerin iklim değişikliğine karşı; birbirlerini eğitmek, harekete geçirmek ve dahil etmek gibi konularda büyük bir rol oynadığını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
2.Hükûmetin iklim değişikliğindeki rolünü kavrayın!
Berrouba’ya göre hükûmetlerin iklim değişikliği eylemlerine dahil olması gerekiyor. “İklim değişikliğine karşı her zaman küçük çözümler fayda etmeyecektir. Bunun bir parçası da hükûmetlerin çalışma şeklini içeriyor. Yönetimlerin ve ekonomilerin bu konuda yeniden inşa edilmesi oldukça önemli.” cümleleriyle gençlerin yönetime katılması gerektiğini vurguladı. Villaseñor ise geri dönüşüm ve daha az et yemek gibi küçük eylemlerin bir fark yaratabileceğini söylüyor ancak nihayetinde sistemli bir değişiklik olması gerektiğini de kabul ediyor.
Villaseñor: “Tek başıma yapmaya çalıştığım şeylere bunları örnek verebilirim. Ancak fark ettim ki, sera gazı emisyonlarının %70’ini dünyanın dört bir yanındaki 100 büyük şirket oluşturuyor. Bu yüzden iklim değişikliği ile mücadele etmek adına daha fazla hükûmet eylemine ihtiyacımız var.” dedi.
3. Politikacıların sizi görmesini sağlayın!
Berrouba, oy kullanmanın görünüşte temel bir eylem olmasına rağmen fazla önemli olduğunu söylüyor. Bu nedenle seçmen katılımının gençlerde artması gerekiyor. Gençlerin, seslerini duyurmaları için ne gerekiyorsa yapmaları gerektiğine inanıyor. Gençlerin birbirlerini; oy kullanmak, şehir toplantılarına katılmak ve politikacılarla iletişime geçmek gibi konularda teşvik etmelerini de istiyor. Villaseñor ise oy vermek için henüz çok genç olanlar adına da umut olduğunu söylüyor. Bu kesim için yerel örgütlere ulaşmayı, sosyal medyayı kullanmayı ve sokaklara çıkmayı öneriyor.
Villaseñor: “Gençler, seslerini duyurmak için oy kullanamıyorlar ise sokakta protesto yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü iktidar olana kadar bekleyemeyeceğimiz bir yaştayız. Bu nedenle iktidardaki insanları iklim değişikliği konusunda harekete geçirmek için hemen harekete geçmeliyiz. Boşa harcayacak vaktimiz yok.” cümlelerini kurdu.