AnasayfaKalkınmaÇocuk

Good4Cast Yedinci Program ile Yayında: “Otizme Mavi Işık Yak”

Good4Cast Yedinci Program ile Yayında: “Otizme Mavi Işık Yak”

Bilgi Üniversitesi’nde akademisyen ve aynı zamanda sosyal girişimci olan Doç. Dr. Itır Erhart ve film yapımcısı-sosyal girişimci Mehmet Sarıca’nın hazırladığı Good4Cast’in yedinci yayınının konuğu Tohum Otizm Vakfı’ndan Betül Selcen Özer oldu.

Tohum Otizm, 2003 yılından beri Otizmli bireyler ve onların ailelerinin sosyal hizmetler, eğitim, sağlık gibi hizmetlerden eşit şartlarda faydalanmalarını sağlamak için çalışan bir vakıftır. Vakfın bünyesinde projeler, eğitim programları, farkındalık çalışmaları ve yayınlar olmak üzere geniş alanda çalışmalara yer verilmektedir.

Programın başında otizmin çok geniş bir alanının olduğunu ifade eden Özer, “Vakfımızın ana amacında da erken tanı ve eğitim üzerine odaklanmak yer alıyor. Bebeklik döneminden yetişkinliğe kadar devam eden bir süreçten bahsediyoruz. Biz de Tozum Otizm Vakfı olarak çok farklı yaşlarda olan otizmli bireylere ve onların ailelerine, sadece otizmli bireyler ve ailelerine de değil bu alanda çalışan öğretmenlere, sağlık personellerine birçok kesimi içerisine alacak projeler ve işler yapmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

COVID-19 sürecinde değişen çalışma stillerine de değinilen yayında Tohum Otizm Vakfı’nın verdiği eğitimlerin bu süreçte nasıl ilerlediğinden bahsedildi: “Çok zor bir süreç hatta otizmli çocuklar ve aileleri için çok daha zor. Çünkü otizmde eğitimin yüz yüze birebir çocuğa özel olması gibi birçok kritik nokta var. Yıllar önce kurduğumuz bir eğitim portalımız vardı. 34.000 kullanıcısı olan bu portal ailelere yönelik oluşturulmuştu. Amacımız, Türkiye’nin her yerinden okuma yazması olan internete bağlanan videoları izleyip evde bunu uygulayabilecek tüm ailelere yönelik açtığımız bir eğitim portalı sunabilmekti. Fakat gördük ki alanda çok eksiklikler var. Bunun sonucunda da portalı daha çok öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz ya da bu alanda okuyan üniversite öğrencileri kullandılar. Bu portal 2 Nisan’da yepyeni bir arayüz ile içeriği güncellenmiş bir şekilde 300’ü aşkın video ile kullanıcı deneyimine bir kez daha açıldı.”

 “Otizmli çocukların eğitiminde aileler çok kritik rol oynuyor.”

Ailenin otizm eğitimi sürecindeki rolünden bahseden Özer, ailelerin okulda uygulanan eğitimlerin ne olduğunu bilmemeleri ve oradaki metodu öğrenemezlerse, çocuğun eve gittiği zaman ya da herhangi bir yerde hayatın içerisindeki becerileri kazanmaması durumunda okulda verilen eğitimin hiçbir anlamının kalmayacağını ifade etti: “Tipik gelişim gösteren bir çocuk matematik öğrenebilir aile o matematiği öğrenmek zorunda kalmayabilir ama otizmde bu durum böyle değil. Otizm eğitiminde bir davranış değiştirme söz konusu. Aile de öğretmenin gittiği metottan gitmek zorundadır ki beraber iş birliği ile bir mesafe kat edilebilsin. Bu yüzden aileler çok önemli.”

Otizm Eylem Planı

“Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı” otizmli bireylerin toplumsal hizmetlerden eşit şekilde yararlanmasını sağlamak ve toplumsal yaşamın her alanına katılımlarını kolaylaştırmak amacıyla hazırlanmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinasyonunda ilgili bakanlıklar, Otizm Platformu üyesi sivil toplum kuruluşları ve uzmanlar tarafından hazırlanan Eylem Planı 3 Aralık 2016 Dünya Engelliler Günü’nde Resmî Gazete’de yayımlanarak kabul edilmiştir.

Özer, Otizm Eylem Planı sürecini şu sözlerle aktardı: “Otizm Eylem Planı’nın kabulünün üzerinden 1260 günden fazla süre geçti. Planın kabulünden önceki süreçte çok ciddi bir hazırlık söz konusuydu. Tohum Otizm Vakfı gibi bu alandan birçok sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek 2013 yılından bu yana çalıştığı bir plan, yol haritası. Bu planda bütün bakanlıkların üzerine düşen roller ve ne yapılacağı belli. Fakat 3 yıllık süreç 2019 Aralık ayı itibariyle doldu. Sürenin dolması Otizm Eylem Planı’nın uygulanmayacağı anlamına gelmiyor. Hem sivil toplum kuruluşları hem de aileler olarak Otizm Eylem Planı’nın hayata geçmesine dair çağrıya devam ediyoruz. Çok yakın zamanda, 2 Nisan’da “Hayata Geçse” isimli bir kampanya gerçekleştirdik. Nisan ayı boyunca da bu kampanyaları sürdürmeye devam ediyor olacağız.”

Canlı yayın esnasında sık sık gelen sorulardan bir tanesi de Tohum Otizm Vakfı’nda nasıl gönüllü olunabileceğine dairdi.

Tohum Otizm Vakfı’nda nasıl gönüllü olabilirim?

Özer bu konuda;“Gönüllüler en büyük gücümüz, değer katıcılarımız, onlara çok ihtiyacımız var. Birçok alanda da çok kıymetli destekleri oluyor bizlere Web sitemizde yer alan gönüllülük formunu doldurabilirsiniz.Gönüllü olmak isteyen kişiler de ilk adım olarak ‘Hayata Geçse’ kampanyamızın paylaşımını yapabilirler. Sivil toplum örgütleri için en büyük desteklerden bir tanesi de bu oluyor, online yaygınlaştırma. Bu yüzden gönüllü olmak isteyen kişilerden böyle bir destek isteyebilirim.” Dedi.

Tohum Otizm Vakfı’ndan Betül Selcen Özer’in konuk olduğu IDEMA Haber Good4Cast dizimizin yedinci yayınını buradan dinleyebilirsiniz. Good4Cast’in tüm yayınlarına Google PodcastApple Podcast ve Spotify üzerinden erişebilirsiniz. Tohum Otizm Vakfı’nın faaliyetlerini takip etmek için Tohum Otizm Vakfı web sitesini ziyaret edebilirsiniz.