AnasayfaEkoloji

Günde 100,000 ağaç diken Drone’lar

Günde 100,000 ağaç diken Drone’lar

Her yıl yaklaşık 15 milyar ağaç kırpılırken 9 milyara yakın ağaç yeniden dikiliyor. Dolayısıyla yılda 6 milyarlık net bir ağaç kaybı var.

Elle ağaç dikmek hem daha yavaş hem de daha pahalıdır. Geniş arazileri temizleyen traktör ve buldozerlere  ayak uydurabilmek için endüstriyel ölçekte bir çözüme ihtiyacımız var. İşte bu duruma en iyi çözüm ise günde 100.000 kadar ağaç dikebilen bir drone.

Drone üreticisi Parrot tarafından desteklenen, İngiltere merkezli bir şirket olan BioCarbon Engineering, ağaçları hızlı ve ucuz bir şekilde dikmek için bir yöntem geliştirdi. Sadece bu değil ayrıca ağaçların ulaşılması zor olan alanlara dikilmesine de olanak sağlıyor.

Bu drone ilk önce üç boyutlu bir harita oluşturmak için bölgenin topografyasını tarıyor. Ardından o alan için en verimli bitki örüntüsü algoritmalarını kullanılarak nereye ağaç dikilebileceğini hesaplıyor.

Çimlenmiş tohumlarla dolu bir drone, saniyede bir yani günde yaklaşık 100,000 adet ağaç dikebiliyor. Bu şekilde giderse 60 drone yılda 1 milyar ağaç dikebilir.

Ancient Beech tree forest

Sistemi geliştiren mühendisler, yöntemlerinin normal metotlara oranla 10 kat daha hızlı olduğunu ve elle ekim maliyetinin sadece %20’sine mal olduğunu hesapladılar. Ayrıca, içinde ağır bir makine bulunmadığından yollara veya ulaşımı zor alanlara da ekim yapmak kolay oluyor. BioCarbon ekibi, teknolojisini çeşitli yerlerde test etti ve hatta yakın zamanda Avustralya’daki Dungog’daki tarihi maden sitelerini yeniden yapılandırdılar.

Diğer yerlerde, Oregon’un yeni kurulan DroneSeed tarafından benzer bir fikir kullanılıyor; DroneSeed, ağaçları dikmek için dronelar kullanmakla birlikte sprey gübresi ve herbisitleri kullanarak yeni bir “hassas ormancılık” dönemi yaratmaya çalışıyor.

download

Tarım, sofra, palmiye yağı ve kakao gibi ürünlerin yanı sıra sığır yetiştiriciliği için tarla açmak için büyük orman ormanlarının temizlenmesiyle ormansızlaşma için en büyük itici unsurlardan birini oluşturuyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun bu yılki Davos Yıllık Toplantısı’nda Norveç, orman ve turba bozunumunu azaltmak için çalışan ülkelerde ormansızlaşmayan tarım yatırımlarını başlatmak için 400 milyon dolarlık bir fon ilan etti.

Dünyada her yıl 74.000 ila 95.000 mil kare arasında ormanlık alanın kaybedildiği tahmin ediliyor ki bu da her dakika 48 futbol sahası büyüklüğünde bir alanın kaybedildiğini gösteriyor.

Kaynak