Mühendisler sadece güneşten elektrik üreten değil, aynı zamanda deniz suyundan içme suyunu ayıran bir cihaz imal ettiler. Bunun gibi “ikisi bir arada” sistemlerin meydana getireceği güneş çiftlikleri, içme suyuna yönelik artan küresel talebin karşılanmasına yardımcı olacak.
Bu projenin patentini alan Peng Wang, Wenbin Wang ve Yusuf Shi, 11 kişilik bir ekiple birlikte, Suudi Arabistan’ın Suval kentinde bulunan Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde görev yapıyorlar. Cihazın tanıtımını ise bir akademik dergi olan Nature Communications’ta 9 Temmuz tarihinde çevrim içi olarak yapmışlardı.
Güneş pili cihazlar için kalp gibidir, güneş ışığını toplayarak elektriğe dönüştürürler. Ancak bu ikisi bir arada sistem, ışığın bir kısmını sıcaklığa dönüşecek. Deniz suyunu buharlaştırmak için ısıyı kullanacak. Su buharı plastikten yapılmış gözenekli bir zardan geçerek tuz gibi kirlilikleri dışarı atacak. Böylece diğer tarafta yoğunlaşan sıvı, içilebilir temiz su olacaktır. Mühendis ve projenin baş yazarı Peng Wang; tuzu sudan ayırmanın elektrik üretimini etkilemeyeceği konusunda açıklama yaptı.
Çin’in Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde malzeme bilimcisi olarak görev yapan Jun Zhou; “Aynı anda iki büyük zorluğun üstesinden gelmek, harika bir fikir!” ifadeleriyle projeye olan ilgisini dile getirdi.
Bilim insanları, sistemi güneş ışığını taklit eden bir lambayla test ettiklerinde aldığı ışığın %11’ini elektriğe dönüştürdüğünü gördüler. (Günümüzde satılan güneş pilleri, alınan ışığının %10 ila %20’sini kullanılabilir enerjiye dönüştürürler.)
Ayrıca ekip, sistemlerinin suyu ne kadar iyi temizlediğini de test etti. Ağır metaller içeren tuzlu ve kirli su ile doldurduktan sonra cihaz, saatte yaklaşık olarak 1,7 kilogram temiz su pompaladı.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans öğrencisi iken suyun tuzdan arınması üzerine çalışan Mühendis George Ni; “Gerçekten iyi bir mühendislik çalışması! Bir sonraki adım ise bunu nasıl uygulayacakları, eğer çatıda olacaksa nasıl bir su kaynağı sağlayacaklar? Eğer okyanusta olacaksa dalgalar tarafından sarsılmaması için nasıl sabit tutacaklar? Bunun gibi pratik konuların gerçek hayata sunulmadan önce çözülmesi gerekiyor.” ifadelerinde bulundu.